javascript

7 maj 2012

I scream for ice cream


Glassäsongen börjar vara runt hörnet, det vattnas i munnen av bara tanken, är nämligen en glassfantast! På senaste tiden har jag dock blivit medveten om hur mycket onödigt butikens glass innehåller. Så då är det bara att rulla upp ärmarna och laga sin egen! Lätt som en plätt.

Har provat olika recept och nu har jag hittat den som jag tycker att fungerar bäst. Har kommit till slutsatsen att glukos (druvsocker, hittas på apotek i pulverform) och gelatinblad ger en bra touch åt glassen, men den klarar sig bra utan dessa två "tillsatser".
Glukosen gör att det formas mindre iskristaller i glassen och den blir inte lika hård i frysen, som om den skulle bli utan.
Gelatinbladet gör konsistensen mer krämig och glassen smälter inte lika snabbt (hemlagad glass smälter nämligen blixtsnabbt).
Men du kan slopa både glukos och gelatinblad om du så önskar.

Hemlagad glass är enkelt att tillreda och kräver ingen glassmaskin, fastän konsistensen blir bättre med en sådan. Om du inte äger en maskin, så kom då ihåg att ta ut glasen ur frysen mellan 10 minuters mellan rum och vispa smeten kraftig, så förhindras iskristallerna från att bildas.

Det bästa av allt är att du kan smaksätta glassen med vad som helst; jordgubbar, choklad, banan, kinuski, kokos, rabarber, kaffe, hallon, lakrits...Sky's the limit!
Denna gång smaksatte jag min glass med lönnsirap och kanderade valnötter. Mums! Just nu ligger en sats med rabarberglass i frysen. Inte helt fel det heller. 

I like ice cream. No wait, I love ice cream! I could eat as much ice cream that was carried infront of me, and I´m not lying. Homemade ice cream is the best, and it's really simple to make even without an ice cream maker. 
Summer's around the corner, why are you still here reading my nonsense? Go and make ice cream for goodness sake! • Vaniljglass (0,5 liter) 
 • 2,5 dl grädde 
 • 2,5 dl helmjölk 
 • 1 st vaniljstång 
 • 5-6 st ekologiska äggulor 
 • 100 g socker (=1,2 dl, 1,5 dl om du slopar glukosen) 
 • (30 g glukos) 
 • (1 st gelatinblad) 
 1. Häll grädde och mjölk i en kastrull 
 2. Skarpa fröna ur vaniljstången, lägg fröna+stången i grädd-mjölkblandningen 
 3. Koka upp och ställ åt sidan medan du vispar socker och äggulor till en slät smet 
 4. Lägg gelatinbladet och blötas i kallt vatten 
 5. Häll hälften av grädd-mjölkblandingen i äggsmeten, rör om, häll sedan äggblandningen i den resterande smeten i kastrullen 
 6. Sjud på låg värme så att blandningen börjar och tjockna lite grann (smeten skall vara runt 82 grader, detta tar ca 10 min, den får inte koka!)
 7. Ta ur plattan, krama ur gelatinbladet och rör ner i smeten tillsammans med glukosen. 
 8. Lägg smeten och svalna så den blir kylskåpskall, helst över natten
 9. Kör i glassmaskin enligt instruktioner, eller ställ smeten rakt i frysen (kom då ihåg att vispa glassen kraftigt mellan 10 min mellanrum)
 10. Smaksätt glassen 
 11. Förvara glassen i frys, i en skål med lock

8 kommentarer :

 1. Sun tekemä jätski on NIIN hyvää, että voisin syödä astiankin!! IHANAAAAAA...

  SvaraRadera
 2. Tack för denna, låter underbart såhär inför sommaren

  SvaraRadera
 3. Jag skall testa denna! Köpte ju en glassmaskin här på våren och har hittills bara använt den två gånger... Skam!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skall absolut testa! Fram med glassmaskinen bara.

   Radera
 4. Nu förstår jag när du talade om glucos!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om glukos i pulverform kör samma princip som flytande glukos..Men dåligt blir det åtminstone inte!

   Radera