javascript

1 feb. 2010

Rostbiff


Lagade rostbiff på veckoslutet i ett aningen febrigt tillstånd, men det gick som tur smärtfritt, det är så enkelt att laga. Fick idén att laga rostbiff från en blogg jag följer. Det såg så gott ut som jag måste prova på det. Jag äter kött ganska sällan och nu var det på tiden att laga en rejäl stek. Köpte en 900 grams yttre stek av nöt, den räckte till två middagar och en lunch för två. Är inte så hemskt bekant med olika köttsorter, så jag köpte förstås fel sorts stek. Konstigt nog blev den hur bra som helst! Det rekommenderas att man använder inre stek eller sen rostbiff (tydligen finns det en sådan del av kossan som faktiskt heter "rostbiff").

Yttre stek passar bäst till grytor var man låter köttet sjuda i fred en lång stund, så jag lade lägre temperatur än vad man vanligt har för att steka rostbiff och lät den vara i ugnen lite längre. Steken lämnade jag ganska rosa (inre temperaturen var 58 grader). Jag "marinerade" steken lätt över natten så att köttet skulle bli lite mörare.

Rostbiff

900 g (eller en mängd du själv anser vara passlig) rostbiff av nöt eller inre stek
4 vitlöksklyftor
½ kruka färsk timjam
1 msk torkad rosmarin (eller färsk om du råkar ha)
½ dl olivolja
1 msk salt
peppar

Hacka vitlök och timjam smått. Blanda alla ingredienser i en skål. Salta köttet lätt (kom ihåg att salt finns redan i marinaden) och "massera" in marinaden på köttet. Linda in i plastfolie och lägg i kylskåpet över natten (eller åtminstone för två timmar). Ta fram köttet två timmar före stekning så att det hinner bli rumstempererat. Lägg ugnen på ca 150 grader (om du använder yttre stek så lägg ugnen på 110 grader). Bryn köttet på en mycket het panna så att köttet endast får färg. Lägg köttet i ugnen, använd gärna en kött-temperaturs mätare. Jag tog som sagt ut köttet när mätaren visade 58 grader. Köttet var ganska rosa, så om du tycker om lite mognare kött så ta ut den vid ca 62 grader. Om du inte har en mätare är regeln att 1 kg kött kräver ca 1 h stekning. När köttet är färdigt så kan du linda in det i smörpapper och folie och låta köttet vila i åtminstone 1 h. Du kan äta köttet som ljummen eller kall. Skär köttet i så tunna bitar som möjligt. Jag serverade köttet med pepparrots majonnäs och "ugnspotatis".

Ugnspotatis á la Kira (4 pers.)

4 st ugnspotatis
½ kruka färsk salvia
1 dl riven parmesan ost
2-4 vitlöksklyftor
½ dl mjölk
30-40 g smör
2 msk olivolja
peppar
1 tsk salt

Lägg ugnen på 200 grader och grädda potatisarna i folie i ca 1 h. Under tiden kan du ta fram en skål. Hacka vitlök och salvia. Riv parmesan och lägg i skålen tillsammans med vitlök, salvia, smör, olivolja och salt. Klyv den färdiga potatisen på hälft (på längden) och ta ut "köttet" med en sked och lägg i skålen, spara potatisskalen (försök hålla dem hela, du kommer att behöva dem senare). Blanda med de övriga ingredienserna och häll på mjölken (tillsätt mera mjölk om fyllningen känns torr). Blanda fyllningen tills den är relativt slät (klumppar får finnas). Fyll potatisskalen med fyllningen och lägg på lite riven ost. Smaka av med salt. Lägg potatisarna i ugnen på 200 grader så länge tills fyllningen fått en fin färg. Servera tillsammans med rostbiffen.

Pepparrots majonnäs

1 dl majonäs
1 dl cremé fraiche
2 msk pepparot på tub eller färsk riven
3/4 dl riven parmesan
1-2 tsk salt

Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt. Servera tillsammans med rostbiffen.




Tips! Jag lagade följande dag rostbiff batonger. Jag fyllde dem med smör, pepparrots majonnäs, saltgurka, gurka, rödlök, sallad och förstås rostbiff. Oj va det var gott!




3 kommentarer :

  1. Hei wau, wau! Nyt kyllä luulen, että menen pian ainoastaan Ravintola Kiraan syömään!

    Kyllä kuulosti ja näytti taas niiin herkulta.
    Itse ei enää viitsi laitella kauheasti herkkuja, vain silloin kun on mukavaa seuraa niin laitan kunnon "mämmit". Tässä mulle taas hyvä vinkki herkusta.
    Kiitos taas, muru.

    SvaraRadera
  2. Så bra infopaket Kira! Vi håller på och lagar rostbiff och har haft massor nytta av dina tips! :) Kram Nanna

    SvaraRadera
  3. Vad roligt att höra! :). Hoppas det blev bra!

    SvaraRadera