javascript

26 jan. 2010

Tvål


Jag lagade tvål som julklappar. De visade sig vara ett mycket enkelt sätt att komma undan stress över presenter. Och som sagt är jag inte den sortens typ som tycker om att pyssla. Men t.o.m jag klarade av denna utmaning! Det finns två sätt att laga tvål; laga tvålmassan själv eller beställ från internet. Jag valde att beställa (beställde 2 kg tvålmassa). De är en ganska lång process om man börjar själv och experimentera.
Jag lagade fyra olika sorters tvålar, då behövde jag ca fyra tomma, sköljda, rena mjölk/saft/yoghurt kartonger. Så beroende på hur många olika sorter du gör så desto mera/mindre kartonger behöver du. Så börja förbereda dig i god tid med att samla kartonger.

Börja med att skära massan i mindre bitar. Lägg en kastrull med vatten och koka, lägg på en skål av stål på kastrullen. Lägg i så mycket massa som du vill göra en sort av. Jag lade i 500 g/ sort. Smält massan och blanda i "kryddorna", rör om ofta. Häll sedan massan i kartongerna. Låt stelna över natten och skär tvålen i bitar följande dag eller senare. Lägg plastfolie runt varje tvål, du kan börja använda dem efter en vecka. På detta sätt hålls aromerna kvar längre.Som kryddor använde jag följande:

Nori alg (sprinkle)
Citrongräs eterisk olja
Sandelträ eterisk olja
Alfalfa frön
Havsalt

Rosmarin
Rosmarin eterisk olja
Alfalfa frön

Rivet citron och lime skal
Citron eterisk olja
Alfalfa frön

Rooibos löstè
Menthol eterisk oljaAlfalfa fröna peelar huden; huden förblir härligt mjuk. Rosmarin tvålen kan användas t.ex. i köket, det tar effektivt bort t.ex. fisklukt/vitlökslukt. Alg tvålen passar bra som dusch tvål, havssaltet desinficerar huden lätt. Fantasin är bara gränsen när man gör tvålar. Du kan t.ex. krydda dem med kaffe, kakao etc...

Tips! Massan börjar stelna mycket snabbt, så blanda i kryddorna medan massan ännu är ovanför den heta vattenångan. När du hällt massan i kartongerna är det bra att blanda massan med en sked mellan 3-5 min mellanrum, för t.ex. rosmarinet och alfalfa fröna sjunker på bottnet av kartongen.

1 kommentar :

  1. Niin, pikkuisen mielikuvitusta peliin ja saat ihania asioita tehtyä ihan itse. Eikä aina tarvitse aloittaa ihan "siemen" tasolta.
    Kaikkea ei todellakaan tarvitse ostaa valmiina!
    Parempaa saa kun itse tekee sellaista mistä pitää ja miettii mistä toisetkin pitävät jos haluaa antaa lahjaksi.
    Ottakaa esimerkkiä tästä sivuilla kävijät!

    SvaraRadera