javascript

25 feb. 2010

Say cheese!

Cheesecake. Ahh. Det är bara så gott! Alla har sin egen favorit: någon kan tycka att en som bakas i ugn är bättre än en som bakas med gelatin. Jag tycker mera om cheesecake med gelatin. Här kommer ett superenkelt recept på en mango cheesecake. Du kan inte misslyckas. Receptet är taget från Hanna Jensens blogg.


Mango cheesecake

180 g havrekex eller digestivekex (jag använde hälften och hälften)
75 g smält smör

300 g färskost (t.ex. philadelphia)
2,5 dl vispgrädde
3 tsk vaniljsocker
1,5 dl socker
2 msk citronsaft
2 msk vatten
4 gelatinblad

2 burkar mango-babymat (t.ex. semper)
2 gelatinblad
2 msk vatten

Smält smöret och krossa kexen (t.ex. i en matberedare). Blanda smör och kex och ta fram en rund löstagbar kakform. Lägg bakplåtspapper på bottnet av formen. Tryck kexblandingen i formen och jämna ut med t.ex. en glasburk. Lägg i kylskåpet och vila medan du gör fyllningen. Vispa grädde och lägg gelatinbladen i kallt vatten för 5 min så att de täcks helt och hållet. Ta bort gelatinet och pressa ut vattnet. Blanda färskost, socker, vaniljsocker och citronsaft till en jämn massa. Koka upp 2 msk vatten, ta bort från plattan och lägg i gelatinbladen, blanda och låt svalna i 1-2 minuter. Häll försiktigt gelatinet i färskostblandingen, rör om konstant. Blanda försiktigt i vispgrädde. Häll massan i formen. Jämna ut massan t.ex. med en slickepott. Lägg i kylskåpet till minst 4 timmar, helst över natten.

Mangoglaseringen: Behandla gelatinbladen på samma sätt som ovan, men efter gelatinet har svalnat (1-2 min) kan du blanda i mangoburkarna och hälla över kakan. Låt vila i kylskåpet minst en halvtimme.

7 kommentarer :

  1. Gelatinblad rulez! Jag tycker mycket mer om dessa kakor än om dem som ska via ugnen. Jag måste prova detta någongång, eftersom jag redan vet hur gott det blir! Tack för receptet! kram

    SvaraRadera
  2. Joo absolut, svinskinn e de bästa. Ibland blir jag nog lite äcklad när jag tänker vad gelatin är gjort på. Usch. Men gott är det :)

    SvaraRadera
  3. Finns agar gjort på alger, beter sig som gelantin, mycket fräshare!

    SvaraRadera
  4. Hej anonym! Tack för tipset, har hört om agar agar men har inte vågat testa på det. Hört att det inte beter sig så bra med mjölkprodukter. Men kanske man sku våga testa ändå!

    SvaraRadera
  5. Jag har letat och funderat och nästan vridit sönder min hjärna i jakten på en efterrätt till den årliga kalkonmiddagen som ordnas här. En av gästerna tycker inte om choklad (jag vet, fullständigt galet) och så gott som varje efterrätt innehåller choklad. Och så vips hittar jag detta. PERFEKT! Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, vad bra! De här receptet är ju urgammalt, hade själv glömt bort den totalt :). Så tack själv!

      Radera
  6. Går denna cheesecake å frysa?:)

    SvaraRadera