javascript

15 feb. 2010

Mot sommaren!

Denna sallad är super nyttig och mättande, börjar alltid tänka på sommaren när jag äter den! Snart är sommaren väl här.....som tur.
Salladsdressing är något jag inte tagit upp ännu. Jag har två recept på dressingar som jag brukar använda mig av. Det ena är ett recept jag lärt mig av min kära mor, har inte ännu smakat på en dressing som skulle vara bättre än den. Den andra är en snabbis dressing som jag lagar när jag har brottom och det finns inget annat tillgängligt. Butikens färdiga dressingar är bara skit och äckliga fyllt med E-koder (hänvisar nu till t.ex. Saarioinen eller dylikt).


Kikärtsallad med quinoa och rostade grönsaker (2 port)

1 burk kikärter
2 st paprikor
½ zucchini
1 avocado
1½ dl quinoa/couscous/bulgur (torrvikt)
2 små rivna morötter
en rejäl bunt med olika sallader
1 tsk salt
1 tsk socker
olja
(solrosfrön)

Lägg ugnen på 175 grader. Tvätta o skär paprikorna i bitar på längden. Tvätta zucchinin och skär den i bitar. Lägg paprikan och zucchinin i en ugnsform och häll på lite olja. Krydda med salt och socker, blanda om och lägg i ugnen. Grädda tills de är mjuka (ca 30 min), lägg och svalna. Rör om emellanåt. Koka quinoa under tiden. När quinoat har kokat färdigt kan du lägga den och svalna.
Riv morötterna, skär avocadon i bitar och skölj kikärterna. Du kan bygga färdigt upp egna portioner. Riv salladen och fördela paprikan, zucchinin, avocadon, rivna morötterna, kikärterna och quinoan jämt. Häll på av dressingen. Garnera med svartpeppar och solrosfrön.

Salladsdressing (ca 3 dl)

1,5 dl kallpressad rypsolja
0,5 dl kallpressad olivolja
0,5 dl vitvinsvinäger/vit balsamico/äppelvinäger
2 stora msk honung (eller fruksocker)
2-3 klyftor vitlök
0,5 dl sesamfrön
1-2 tsk salt
(färsk basilika)

Skala vitlöken och ta bort mittendelen av klyftorna (den ger en besk smak oftast). Blanda alla ingredienser och mixa allting med en stavmixer/blender. Smaka om balansen är rätt.
Förvara dressingen i kylskåpet (håller i ca 3 veckor).

Snabbis dressing

½ dl rypsolja/olivolja
1/4 dl vinäger
1-2 vitlöksklyfor
1 tsk salt
1 tsk socker

Skala och klyv vitlöken i små, små bitar. Blanda allting i ett glas med en sked. Smaka av och njut.

2 kommentarer :

  1. Min favorit sallad också! Roligt när vi har så samma smak gällande maten!!! Blir så inspirerad av din blogg altid, bra tips för en hemma mamma som ALLTID skall ha ready to go mat och sällan har några idér på va de sku kunna vara!

    SvaraRadera
  2. Väntar på mexicanska recept vännen! kram <3

    SvaraRadera