javascript

12 okt. 2010

Entrecote med fikon reduktion och valnötspotatis

Jag är helt hooked på Master Chef och Top Chef programmen. Man blir så sjukt inspirerad av att prova en massa nyt och kanske ta lite risker emellenåt. Här om dagen försökte jag laga en chocolate ganache tart, men blev så bra att den flög i roskisen (kröhöm...). Men så kan det gå ibland, man kan inte alltid lyckas. Matlagning är lite som livet, man lär sig av sina misstag.
I den senaste säsongen av Top Chef förblev Angelo Sosa min favorit, fastän han hade oturen av att inte vinna. I en episod lagade han denna rätt och jag blev kär. Det ända jag var rädd i denna rätt var såsen. Jag hatar att laga såser, kanske för att jag väldigt sällan gjort det. Men det var värt att ta risken även om det skulle ha blivit roskiskeikka igen. Såsen blev gudomlig. Sjukt enkel att laga. Prova. Jag lovar att det kommer vara den bästa* rätten du någonsin ätit.


Fikon reduktion
1 l kalvbuljong (Puljonki har en sjukt bra, Stocka säljer)
1½ dl balsamico
köttrester (t.ex. urskurna fettet från köttet, benmärg)
2 färska fikon, tvättade och skurna
en nypa salt

Stek köttresterna på en het, djup panna tills de fått färg. Häll i buljongen och balsamicon och låt sjuda med lågvärme i åtminstone 1h tills du har ungefär hälften av vätskan kvar. Kör såsen genom en sil och häll tillbaka i pannan. Låt såse sjuda i ca 10 min och lägg i fikonen. Låt sjuda tills såsen tjocknat. Smaka av med salt om nödvändigt.


Valnötspotatis
6 st små potatisar
1 dl valnötter
valnötsolja (alternativt olivolja)
färsk timjam
salt

Tvätta potatisen och salta potatisen. Rosta i 200 grader tills mogna. Mosa potatisen med en gaffel. Lägg i lite olja, valnötterna och timjam. Smaka av med salt.

* Jag har något problem när det gäller ordet "bästa", allt måst alltid vara det bästa jag någonsin blabla...

2 kommentarer :

 1. Hej Kira! Wow, jag gillar din blogg! Tack för kommentaren hos mig, vill du vara med i min lista över finlandssvenska matbloggar?
  Jag brukar också kolla top chef och masterchef programmen. Senast kollade jag masterchef australia där de gjorde en chokladmoussetårta, svårighetsgrad 10. Jag var så på väg att testa den när jag insåg att man måste ha glukos för att få det att funka. De säljer det bara litervis på apoteket och det blir ju lite fånigt när man ska ha knappt 1 dl.

  SvaraRadera
 2. Javisst vill jag vara med!

  Bakning överlag är sånt kemi, tycker mera om att laga mat. Jag blir så frustrerad på alla mått när det skall vara så exakt. I matlagning kan man alltid improvisera med mängderna :)

  Ha det så kul på bloggträffen. Man borde ordna en träff för matbloggar nångång :)

  SvaraRadera