javascript

4 juni 2015

Gotland Food Tour osa 1 - Gotland Food Tour del 1


Instagram-tiliäni seuraavat ehkä huomasivat, että kävin pari viikonloppua sitten Gotlannissa piipahtamassa. Mukana oli ihanat naiset Nanna, Jonna, Nelle ja Hannele. Naislaumaa kurissa piti Joonas, Visit Swedeniltä.

Nyt annan varoituksen sanan: tiedossa on supermegakuvapläjäys ruotsalaisesta maalaisidyllistä. Herkemmät kääntäkööt katseet pois. Tämä pläjäys on pelkkää lämmittelyä, ruokaan liittyvät tarinat ja kuvat jätän seuraavaan postaukseen, ettei tule hirmuista idylliähkyä. Oli jotenkin todella vaikeaa saada kaikki asia ja kuvat ängettyä yhteen, joten aloitetaan yleiskatsauksesta.


Hotel Clarion, missä yövyimme
Olen haaveillut Gotlannin matkasta jo vuosia, mutta sinne ei vaan ole tullut lähdettyä. Hypin tietenkin ilosta kun minulle tarjottiin mahdollisuutta tulla tutustumaan tähän ruotsalaiseen maalaisidyllisaareen. Upea viikonloppu meni vauhdilla syöden, juoden ja nauraen.

Gotlanti sijaitsee Etelä-Ruotsissa, vain 45 minuutin lentomatkan päässä Tukholmasta. Kesäkuusta alkaen ainakin Finnair rupeaa lentämään Helsingistä suoria lentoja Gotlannin ainoaan kaupunkiin, Visbyhyn. Visby on UNESCOn maailmanperintökohde joka ihastuttaa keskiaikaisella fiiliksellään ja monilla houkuttelevilla ravintoloilla ja kahviloilla, joista lisää myöhemmin. Saarta ympäröi myös useat hiekkarannat, joille ei nyt valitettavasti jäänyt aikaa. Suosittelen vuokraamaan auton tai vähintään pyörän, koska Visbyn ulkopuolelta löytyy monia ihania, vierailun arvoisia paikkoja.

Visbyn muuri ulkopuolelta katsottuna.
Ohjelma alkoi heti perjantai-iltana saavuttuamme hotellille. Menimme hotellin ravintolaan syömään, missä tapasimme Daniel Erikssonin, Inspiration Gotlannista. Hän kertoi meille saaresta ja tulevasta ohjelmasta samalla kun maistelimme ravintolan tarjoamia herkkuja.

Lauantai aamuna vierailumme alkoi kaupunki kierroksella paikallisen oppaan kanssa. Oli mielenkiintoista kuulla saaren historiasta ja elämästä. Lauantaina piipahdimme myös mm. juustokaupassa maistelemassa paikallisia juustoja. Erityisesti mieleen jäi Stafvan vuohenjuusto, jossa oli hyvin erityinen maku. Juusto ei ollut kovinkaan suolainen ja maussa vallitsi huima hapokkuus. Päivän aikana pysähtelimme myös muualla syömässä ja kahvittelemassa, niistä kohteista seuraavassa postauksessa.

Wisby ost vanhassa kaupungissa

Lauantain varsinainen ohjelma päättyi Lilla Bjers-luomutilalla, joka ihastutti kovasti. Tilalla kasvatetaan luomuvihanneksia ja tähän aikaan vuodesta pääosassa oli luomuparsa. Tilan emäntä kertoi Lilla Bjersin historiasta ja heidän ideologistaan. Hän kertoi myös tilan ravintolasta, joka voitti vuonna 2014 ja 2015 tittelin “Årets Hållbara Gastronomi”. Keittiömestari Luqaz Ottoson voitti viime vuonna tittelin “Årets Ekokock”. Ravintolassa kaikki käytettävät ainekset ovat 100 % luomua. Tänne on ehdottomasti päästävä syömään seuraavan kerran Gotlannissa ollessa.

Lilla Bjers. Terassilla voi nauttia auringosta ja kylmästä juomasta

Sunnuntaina kurvailimme taas autolla sinne tänne. Vierailimme ennen lounasta Sysne Fiskebutikissä, jossa Sten (nähtävästi omistaja) esitteli lyhyellä ja ytimekkäällä tyylillä meille savustamon. Täällä söimme myös pientä välipalaa, jonka Nanna meille piffasi (kiitos Nanna!).

Päivään mahtui jälleen paljon hyvää ruokaa ja vierailu suklaapuodissa sekä karjatilalla, missä kasvatetaan Sigmus-rotuista karjaa. Ehdimme myös piipahtaa lammastilalla.

Matka jatkuu Gotlannin herkkujen parissa seuraavassa postauksessa! Instagramista löydät enemmän kuvia matkastamme hashtagillä #gotlandfoodtour.

Ajöss!

Ps. Visit Swedenillä on meneillään kilpailu, jossa voit voittaa matkan Gotlantiin, tsek it aut!

Kaupunkikierros ihastutti vanhalla, keskiaikaisella arkkitehtuurilla. Kuvassa vanha apteekki, joissa on nykyään vuokraasuntoja. Opas kertoi, että asuntoja saa parhaimmillaan odottaa 20 vuotta. 
Terassi torin laidalla. Mysigt!
Visby muurien sisältä. Kuva on otettu muurin päällä seisoessa. Näkymät olivat mahtavat!
Lilla Bjers Gårdsbutik. Kaupassa myytiin mm. siemenperunaa, karhunlaukkaa, juureksia ja tietenkin parsaa. 
Siemensipulia Lilla Bjersissä. 
Lammastilan utelias pikku määkijä.

Sigmus-lehmä Ejmunds Gårdilla....Ammmuuu! 
Sysne fiskebutik.

Nannan piffaama savukampela Sysne kalakaupassa. Mums!
Saatiin maistella paikallisia herkkujuustoja

Yhteistyössä Visit Sweden

4 kommentarer :

 1. Täh? Olit sä eri matkalla kun sun kuvat on paljon hianompia kuin mun....Nyt tuli juuri katkera postausblock kun kaiken lisäksi varastit vielä mun suunnitteleman nerokkaan otsikoinninkin...

  Puss och kram Kira, oli kiva reissu ja hyvin kestitte mua kaikki! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höpö höpö Nanna. Sun postaus oli ihana!

   Puspus, oli tosiaan huippu reissu!

   Radera
 2. Kiitos aivan ihanista kuvista! Mahtoi olla todella hieno reissu,,tekee mieli Gotlantiin❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod <3.....Oli tosi kiva reissu :)

   Radera