javascript

27 juli 2011

Restaurang ratsia: Gaijin - hiss eller diss?

Nu har man besökt Gaijin. Ärligt talat gick man därifrån en aning missnöjd, men endast en aning.

Vi hade bokat bord till den första dukningen, 18:00 en fredag kväll för två veckor sedan. Första intrycket när vi steg in var riktigt bra. Vi blev genast mottagna och visades till vårt bord, som låg längst bak i salen. Vi tyckte det var bra, för det var ganska så stökigt i främre salen. Tydligen placerade de oss på "lovers line" för vi satte i rad med fem andra par. Inget fel med det, men det dåliga med detta var att vi satte typ 10 cm från bordsgrannen, så man måste lite fundera efter vad man snackade om. Musiken som spelades var i min smak (White Lies, Band of Horses....) men passade absolut inte in i restaurangen; någon lugnande musik för att balansera ut högljuda pratet som flöt i salen....

Efter detta fick vi menyerna i handen och vi beställde drinkar. Jag en med gurka och annat smaskens, JP en med lime och shiso blad. Riktigt fräscha och goda. Vi hade redan bestämt oss att vi tar Gaijin menyn med 9 rätter. Till det bad vi att vår servitör skulle rekommendera ett vitvin som skulle fungera bra hela menyn igenom, det blev en halvtorr, väldigt mineralisk Kung Fu Girl Riesling. Funkade ok.

Jag var redan vid detta skede förbered på att rätterna kommer i en hurja takt, som jag hört små fåglarna sjunga att de kommer att göra. Så jag var redo att dra i tyglarna. Men här blev jag glatt överraskad att jag inte behövde göra. Vi tog vår tid att äta rätterna. Fastän 2,5 är ju en kort tid för 9 rätter, men konstigt nog fungerade det. De smällde inte heller rätt efter rätt på bordet, som jag hört att de gjort. Vi fick njuta av varje rätt skilt för sig.

Första rätten var en grönmussla med pomelo och yuzu dressing. Rätten var riktigt vackert upplagd på en bädd av havssalt. Musslan slank ner galant, men efter smaken var en aning för sur, konstaterade vi båda. Annars var rätten väldigt fräsch och välbalanserad! Vid detta skede hade vi druckit till slut drinkarna och hade inget vitvin i glasen....Så vi fick hälla upp själva. Nu kan någon tycka att "vad små petig hon är" men det hör till att man blir uppmärksammad på detta sättet, tycker jag.

Efter musslan fick vi en "pork bun". Detta var en kinesisk "semla" med mört griskött och picklad gurka. Den var riktigt god, köttet var saftigt gurkan gav fräschet. Men på något sätt kändes den lite obalanserad, skulle ha krävt något syrligt tilltugg kanske? Men all in all godkänd. Följande morgon när man vaknade till en mild huvudvärk och illamående tänkte jag på denna bulle, att ojj vad den skulle ha smakat gott som morgonmål.

Fräsch, en aning för syrlig, men god! Började bra

Här efter fick vi dagens sashimi. Det bestod av hamachi (makrill) och lax. Tyckte att rätten var tråkig, för detta kan man få på vilken sushi restaurang som helst. Jo förstås var fisken fräsch, hamachi äter man inte varje dag. Men blää ändå. Dessutom var fisken skuren i lite för tunna bitar. Fräsch men oöverraskande.

Sedan följdes sashimin av "Foie & Unagi". Det var en bit ål på ett nori bröd och vid sidan av den serverades det en mousse på anklever. Noribrödet var alldeles för tjockt för den lilla biten av ål. Således kände man inte smaken av ålen överhuvudtaget. Brödet smakade dessutom pannkaka; nori vad? Det skulle ha fungerat bättre med endast en tunn skiva av bröd under ålen. Rätten "simmade" i moussen. Kunde inte riktigt skilja vad levern blandats med, men moussen var riktigt lyckad i sig! Summa summarum; blev en unkken eftersmak, och en deciliter kvar av moussen på tallriken. 

En massa mousse, för stor bit bröd....Men annars god! Tapioca "salladen" var nami

Grilled Octopus, det var rätt nummer fem. Bläckfiskens konsistens var perfekt, och smaken var i bra balans. Denna rätt tyckte jag om! Men i ingen wow faktor här heller tyvärr...När kommer den???
Vid detta skede hämtades riset till bordet också, kanske det var meningen att äta med bläckfisken, men jag tycker den var bra som den var. Vi lät riset kallna.

NU till min favorit....Nämligen "Baby Back Pork Ribs". Guuud de var goda asså. Köttet var så mört att de föll av benet när man lyfte på den. Såsen var gudomlig; salt, söt och tjock. Pricken på i:et var definitivt en syrlig sås vid sidan, som balanserade den söta såsen. Nam! Hade lust att slicka tallriken efter denna rätt. Farang är ju känt för sitt gris också, så jag tror denna rätt lyfter Gaijin på kartan. Vi detta skedet tog jag faktiskt några skedar ris, men bara för att jag ville ha sista dropparna av den härliga såsen!

NU till den absolut sämsta rätten, som jag, konstigt nog, hade väntat mest på hela kvällen. Det var "Scallops Lemon & Wakame". Älskar pilgrimsmusslor, älskar citron och tycker om wakame sjögräs. Ärligt talat tänkte jag och min bordspartner spåtta ut rätten den sekunden vi hade lagt den i munnen. Pilgrimsmusslan var perfekt i konsistens, men citron och wakame såsen var SÅ stark i smak (pga wakame) och det fanns massvis av det. Om man skulle ha varit blindfolded skulle jag inte ha vetat att där fanns en pilgrimsmussla bland såsen. Blev riktigt sur. De skulle ha räckt med en halv tesked av såsen, och inte en halv deciliter. Citron smakade jag inte alls. Hmpf. 

My least favorite....

Som "sista" rätt fick vi "Gaijin Hot Hot Pot". Det var kalvkind med en aubergine kräm upplagt i en hot pot. Kalvkinden var härlig, super mör, smaklig. Det var aubergine krämen också. Väldigt god. Men vid detta skede var jag så uber mätt att jag hade svårt att äta rätten till slut, den var stor! Skulle ha passa bättre med en lättar ending, men en happy ending var det i varje fall, vackert så.

I början av måltiden var jag avundsjuk på bordet breved oss, som hade beställt choklad efterrätten (älskar choklad) och vår meny hade förstås en annan efterrätt, Sake Blueberry, som inte innehöll choko...Men blev väldigt nöjd för jag skulle inte ha kunnat tänka mig att äta något tungt mera, var så mätt! Så efterrätten var perfekt; blåbärs sake sorbet (smakade nog inte saken överhuvudtaget) och en lime kräm. Perfekt! Bland krämen fanns det någo konstiga jelly kuber, smakade ingenting, men gav konsistens.

Nu var klockan 20:10. Vi glömdes bort av servitörerna för kunderna för dukning nummer två hade börjat krypa in. Ingen frågade om vi önskade oss något mer, vad vi tyckte om menyn, inte ens om vi ville ha räkningen! Vi var dessutom sugna på en till drink, så vid detta skede tog jag i tyglarna och viftade fram en servitör. Jag frågade vänligt om det fanns rum vid baren, att vi gärna ville ta en drink. Hon gick vänligt och kolla, och det fanns rum! Hon förde oss och sitta vid bardisken, men glömde fråga vad vi ville ha för dryck. Där satte vi i ca 10 min och såg dumma ut, ingen uppmärksammade oss fastän det sprang servitörer bakom bardisken hela tiden. Och inte tala om bartenders som stod och fixade drinkar framför oss. Jap, så var det dags för tyglarna igen. Stannade en servitör, beställde våra drycker och räkningen, som kom blixtsnabbt. Jag fick min drink, men JPs syntes inte till, fastän de hade debiterat för den.....Så började viftandet igen. Suck. Vi sörplade i oss drycken snabbt, för tydligen var vi inte välkomna att stanna.

Som sagt blev jag lite förbryllad av vår visit. Men försöker skrapa ihop en summa summarum.

Mat: gott, vackert, men "wow" faktorn fattades. Kvalitén och smakligheten på rätterna varierade för mycket. Det var allt mellan 1 och 10 poäng.

Service: bra i början, vänligt men blev sämre och sämre mot slutet, för vi fick vi ju ingen service mer i slutet. Vi ger det 6½ poäng

Miljö: stilrent, modernt. Musiken för noisigt. Vi ger det 8 poäng

Prisnivå: en aning för höga priser jämfört med kvalitén. 208 euro var sluträkningen för två. Vi ger det 7½ poäng

Värt ett besök? Absolut. Om inte annars så åtminstone för att smaka på ribsen och dra en rejäl fylla på drinksen. Tänker själv ge Gaijin en till chans.

Bättre än Farang? Nep. Farang drar nog det längre strået.


Tyvärr har jag bara usla mobil bilder att komma med. Men vackert så.

Berätta gärna om du varit och äta på Gaijin, hur var din upplevelse?

3 kommentarer :

  1. Oi kuinka hienosti kirjoitettu raportti! Harmi, että palvelu oli tuollaista..

    -Ansku

    SvaraRadera
  2. Olipa todella hyvä arvostelu, ja tarkasti tuli kaikki asiat esille, ymmärsi varmaan sellainenkin, joka ei paljon ruuasta mitään tietäisi. Täytyy siis olla tarkkana kun sinne menee, mitä syö! Kiitos tästä!

    SvaraRadera