javascript

14 juli 2011

ChErRy P.I.E

Nyt tökkii, som vi säger här i Finland. Butikerna är fulla med sommarens smaskigaste primörer och annat gott, och jag har absolut ingen inspiration att laga något. En riktig mardröm för en foodie skulle jag säga. Känns att jag inte lagat någon riktigt mat sedan midsommaren, typ stekt ägg när jag kommit hem från jobbet, ätit en gurka och så...

Men i alla fall tog jag mig själv i kragen förra helgen och bakade en körsbärspaj. Tänkte bli en total flopp när typ inget hölldes i mina händer och glömde ingredienser och sådant. Men allting slutade väl. Den blev helt semi-smaskig. Receptet är en salig blandning av lite alla möjliga olika. Så jag kan väl kalla den min egen? Receptet på bottnet är en kopia härifrån.

Delar också med mig bilder från förra helgen (följande inlägg), då vi var med pappsen på stugan. Det blev grillad sik, gös och lax....Gravlax och kalv yttrefilé (man skulle tro att inte är bra att grilla för den låga fetthaltens skull, men det blev riktigt smaskigt). Det blev ju också en hel del vin drucket. Och denna paj blev uppäten! • Kiras körsbärspaj 
 • 100 g sötmandel, mald 
 • 2 dl (spelt) mjöl 
 • 1 äggula 
 • 150 g smör 
 • 4 msk socker 
 • 1 msk kallt vatten 
 • kokosflingor
 1. Mal mandeln eller kör den i matberedare 
 2. Blanda mandel och vetemjöl 
 3. Finfördela fettet i blandningen och tillsätt äggula och vatten
 4. Arbeta snabbt samman allt till en deg och låt vila i kyl en stund (10 min)
 5. Klä en pajform (använde smör och kokosflingor), ca 26 cm i diameter och gärna med löstagbar kant, med degen
 6. Nagga botten och låt formen stå i kyl ca 30 minuter
 7. Sätt ugnen på 200°
 8. Förgrädda pajskalet (som jag glömde göra) i ca 6-10 min
 9. Häll på fyllningen (se fortsättning nedan) 
 • Fyllning 
 • 1 liter körsbär (spara ca 1 dl för dekoration) 
 • (2 msk av Kiras jordgubbslikör) 
 • 3/4 dl rårörsocker 
 • 1 st vaniljstång 
 • 2 dl creme fraiche 
 • 2 ägg 
 1. Tvätta och kärna ur körsbären
 2. Koka körsbären en stund (10 min) tillsammans med (likör), socker och vaniljstång (halvera och skrapa ur fröna)
 3. Låt svalna en stund
 4. Blanda ihop creme fraiche och ägg, tillsätt eventuellt lite vaniljsocker
 5. Häll ut "körsbärsylten" på pajbottnet
 6. Häll på creme fraiche blandningen
 7. Halvera de körsbären du sparat och dekorera pajen
 8. Grädda i ugnen ca 15 min tills pajen fått tills smeten stelnat och blivit gyllene
 9. Servera med vispad creme fraiche, smaksatt med citronskal och vaniljsocker! 

Den blev ganska ful tycker jag

Ps. Nu i helgen tänker jag kokka fast det sku ta livet på mig!! Det blir ett äventyr till Luomu Markku (min ägg gubbe) och Tuomas (min fisk gubbe) tror jag. 


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar