javascript

27 juli 2011

Pasta med färg!


Angst. Det är ordet som beskriver mina känslor för tillfället. En orsak är att jag insett att det är en månad kvar av sommaren. En annan sak är att det känns som jag inte värnat och uppskattat allt som sommaren hämtar med sig mat mässigt. Den tredje saken att jag ätit alldeles för lite glass denna sommar. Måste åtgärda saken snarast möjligt.   

Som sagt så hade jag lite angst matmässigt. Så jag stryde kosan mot HeVi avdelningen i butiken. Där hittade jag lila blomkål och romesco! Sen kom jag ihåg att jag sett ett recept i nyaste Gloria Ruoka & Viini, som handlade om tre sorters blomkålspasta. Sååjaa, där hade vi det. Denna pasta tillfredsställde och gav mig ett inre lugn för en stund. Och pasta äter jag väldigt sällan, så det smakade extra gott. 


Använde endast två slags blomkål. Istället för sardeller hade jag bacon (av den orsaken att jag glömde och köpa sardeller). Detta recept är min egna version. Gott blev det. 

 • Blomkålspasta (6 pers) 
 • 1 lila blomkålshuvud 
 • 1 huvud romesco (grön blomkål)
 • 6 skivor bacon 
 • 2 schalottenlökar 
 • 2 vitlöksklyftor 
 • ½- dl olivolja (eller mer) 
 • skalet av en citron 
 • salt 
 • peppar 
 • bladpersilja 
 • spaghetti (använde fullkorn) 
 • parmesan eller pecorino 
 • (rödbetsstjälkar, råkade ha i kylskåpet, inte nödvändigt) 
 1. Lägg vatten och koka. Salta vattnet 
 2. Skär blomkålen och romescon i passliga bitar, alltså inte för små och inte för stora 
 3. Lägg de passliga bitarna i vattnet, och låt koka tills al dente, dvs att de har lite tuggmotstånd kvar 
 4. Ta ut bitarna med en hålslev (eller vad fan de nu sen kallas för) 
 5. Lägg bitarna i ett isbad (så att de kyls ner och behåller färgen) 
 6. Spara kokvattnet och lägg pastan och koka i det tills al dente. Kyl ner och lägg åt sidan 
 7. Hacka lök, vitlök och bacon 
 8. Om du råkar ha rödbetsstjälkar så lägg i dem i detta skede, om inte så skippa detta steg 
 9. Lägg baconen på en panna och stek tills nästan knaprigt 
 10. Tillsätt löken och vitlöken 
 11. Lägg i blomkålen 
 12. Riv i skalet av citronen (kom ihåg att tvätta den väl!) 
 13. Häll i olivoljan 
 14. Lägg i spaghetti
 15. Lägg i bacon 
 16. Rör om flitigt tills blomkålen och pastan blivit varma 
 17. Salta och peppra 
 18. Lägg på en tallrik och riv på rejält med parmesan/pecorino. Kringla (ringla?) på lite av olivolja. 
 19. Häll upp ett glas vin och njut
Rödbeta
Pasta

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar