javascript

4 feb. 2011

"Third time's a charm"


Crème brûlée, lätt som en plätt! Eller så trodde jag...

Jag "vågade" mig på Crème brûlée en dag, och misslyckades. Smeten ville inte sätta sig. Då tänkte jag att det berodde på att jag lagade dem i teekoppar, och smeten tyckte inte om det. Felet kunde inte vara i mig?

Igår tog jag ett nytt försök, med ordentliga brûlée koppar. Misslyckades, igen. Smeten ville inte sätta sig fastän jag hade dem 3 ½ h i ugnen (!!). En vän sade att jag kanske hade hettat grädden för mycket, kan hända. Sedan kom jag på att vattnet som skull fungera som vattenbad var kallt, så det hade säkert kylt ner ugnen en aning. Som den sista orsaken skyller jag på äggen. Dem tog jag direkt ur kylskåpet. Men idag hade jag förberet mig med rumsvarma ägg, en het men inte kokande grädde och kokande vatten att lägga i vattenbadet.

Och vet ni vad? Det lyckades.
Som min vise vän sade; Oftast är de enklast sakerna i livet de svåraste att behärska

 • Créme brûlè (4 port.)
 • 2½ dl grädde
 • ½ dl mjölk
 • ½ dl socker
 • 1 vaniljstång
 • 3 äggulor
 1. Lägg ugnen på 120 grader
 2. Separera gulan från vitan
 3. Rör om sockret i gulorna 
 4. Skrapa fröna ur vaniljstången och lägg dem med grädden och mjölken i en kastrull 
 5. Värm blandingen tills den blir het, men den får inte koka! 
 6. Blanda ca en dl av blandingen i ägg blandingen, rör om
 7. Häll äggsörjan i den resterande grädden och blanda försiktigt 
 8. Häll i former som du lagt i en ugnsform
 9. Häll hett vatten i formen och lägg i ugnen tills brûlèn satt sig (ca 40 min)
Ta formarna och svalna. Låt vila i kylen övernatten. Karamelisera sedan brûlèn med rårörsocker och en gasbrännare just före servering. Det skall bildas en hård, knäckig yta. Om du inte har en gasbrännare kan du karamelisera dem i ugen. Lägg ugnen på 250 grader med grillmotstånd. Grädda tills gyllene.

Det var aningen svårt att karamelisera och fotografera samtidigt, vilket ledde till......
....att ytan blev lite för karameliserad, men....


...det var super gott ändo!

Tips! Du kan förbereda brûléen några dagar innan. Sedan är det bara att karamelisera toppen just före servering. Enkelt.

3 kommentarer :

 1. Siis taas saan olla super ylpeä tyttärestäni! Hyvä Kira, ettet antanut periksi vaan otit selvää mistä voi johtua, YES! That´s my girl!

  SvaraRadera