javascript

16 feb. 2011

BrödJag fick lite bakfnatt här under förra veckoslutet, dels för att jag fick inspis av Malin, och dels för att jag inte hade något vettigt att göra.
Det blev lite cookies, bröd, chokladfondant (som jag för den delen glömde i ugnen så det egentligen ingen fondant). 
Detta brödrecept har jag fått av min syster och det funkar super! Tycker om idén att baka med mindre jäst, det smakar bättre och håller längre. Förstås skulle jag gärna baka med surdeg, men det är lite jobbigt att hålla surdegen i liv etc. Men dethär funkar bra. Är lite avundsjuk på min syster för att hon har en degblandare, så hennes bröd blir alltid extra fluffiga och goda. Det är så jobbit att hålla på att knåda degen för hand.Du kommer till det bästa resultatet med att knåda degen länge och med att du lämnar degen väldigt lös, typ så lös att du kan efter jäsning hälla ut den på plåten. Du kan variera med olika mjöl, frön, flingor etc. Jag gjorde denna gång 3 dubbel sats av receptet. Använde mig av spelt mjöl, vetemjöl, havre flingor...
Jag tycker att det är alltid lika spännande och svårt att baka bröd, att se om man lyckas med det perfekta brödet eller inte! Själv har jag bakat bröd tusen gånger, men det blir bättre och bättre för varje gång, men perfektion har jag inte nått ännu. Det krävs tålamod mina vänner! 
Lycka till! (Detta recept är kopierat ur min systers blogg)

 • Grundrecept:
 • 300g vatten (kallt) (3dl)
 • 3g jäst (färskt)
 • 1msk honung
 • 1tsk salt
 • 390g mjöl (6 1/2dl)
 1. Själv lagar jag alltid 2 eller 3 dubbel sats och varierar med olika mjöl och nötter/ frön
 2. Lägger kallt vatten, jäst, honung i en degblandare, blandar om, i med mjöl och salt, låt snurra tills degen är jämn och porös
 3. Låt jäsa i bunken övernatten med plast på
 4. På morgon/förmiddagen häll degen på bakplåten vik ihop eller skär i semlor
 5. Låt jäsa och lägg i ugnen och gräddas på 275 grader med en extra plåt under med isbitar (ger fukt)
 6. Sänk värmen efter 5 minuter till 250 grader
 7. Grädda tills brödet fått en fin färg
 8. Spara de som ni äter i dag framme på bordet under en kökshanduk och lägg resten i påsar i frysen. Ta fram efter behov, som färska

Lite mera luftbubblor hade önskats. Kanske nästa gång?

2 kommentarer :