javascript

30 jan. 2011

Långkokt lamm á la dn.seHar haft två stycken lammnackar i frysen ända sen sommaren. Köpte dem på Slow-food evenemanget på Mangs gård i somras. Köttet kommer från Ekenäs (Ekenäs rökeri). Mitt kött var inte alltså rökt.


Visste faktiskt inte överhuvudtaget hur man tillreder nacke, så jag måste vända mig till min gode vän Google. Där hittade jag detta recept som genast tilltalade mig. Slow mat och närmat i ett, nam. Desutom råkade jag ha dinkelkorn i skåpet och jag inte haft någon använding för.
Men som vanligt, pimpade jag receptet en aning.


JP sade att denna rätt kom upp till topp tre av alla de rätter jag någonsin lagat! Jag måste också säga att det blev så skit gott.


Receptet nedan är en direkt kopia från dn.se, ni hittar mina tips och trix skriva med fetstil.

Lammnacke 2 lammnacke på ben (ca 700 g/st) 3 dl mörkt öl 3 dl rött vin 2 kvistar rosmarin 2 vitlök 2 kokpåsar (4 kokpåsar)
Jordärtskockskräm 200 g jordärtskocka 1 schalottenlök 1 dl vitt vin 2 dl mjölk 2 dl vispgrädde
Mixade rårörda lingon 1 dl lingon 20 g socker (15 g socker) Rostad lök: 2 gula lökar (10 mini schalottenlökar + vitlöken från lammet+ 1 msk socker+ ca 30 g smör+salt)
Krämig dinkel 2 dl dinkel 1 schalottenlök 3 dl kycklingbuljong/ grönsaksbuljong (4 dl) 2 dl vatten (tror att detta är vattnet som dinkeln skulle ligga i, i en timme, använde endast buljong) 1 msk smör 1 dl riven ost 2 mangoldstjälkar (istället för detta friterade jag chips av jordärtskocka och färskrosmarin)

Väntar på att slippa in i värmen för hela 6 timmar!

1. Lägg lammnackarna/lammbogen i varsin kokpåse (lägg dubbel påse, min börja genast och läcka, man vill ju inte att allt det goda rinner bort) (finns att köpa i vanliga mataffärer) och häll på öl, vin och kryddorna. Låt dem ligga och marinera över natten.
2. Sjud sedan kokpåsarna i vattenbad i 6 timmar (här funderade jag vad de riktigt menade, i ugn eller? Jag lade dem i en ugnsform med vatten och ugnen på 100 grader. Kom ihåg att vända på påsarna halvvägs) Det går bra att koka i kastrull också, tänk då bara på att tillsätta vatten så att det täcker köttet. Öppna påsen och sila spadet över en kastrull samt skär loss köttet från benet (lät köttet dra sig i kokpåsarna ännu i ca 1 h efter jag hällt ut vätskan, innan jag rev köttet). Koka ihop spadet till hälften, smaka av med salt och peppar (Här tillsatte jag 1 tsk salt och 1 msk brunsocker, när såsen hade reducerat klart tillsatte jag ca 50 g smör, blev mycket gott!)
3. Skala och koka jordärtskockorna med vin, mjölk och grädde. Mixa till en slät kräm när de är helt mjuka, smaka av med salt och peppar.
4. Rårör lingonen med sockret. Sila av vätskan och mixa. (Tycker att lingonen kunde ha varit lite mer syrligare, så tillsätt gärna lite mindre socker)
5. Rosta löken i panna med lite olja och baka den mjuk i ugn på 175 grader i cirka 5–6 minuter. (Här använde jag i ställer mini schalottenlökar (ca 10st), och vitlöken som varit i ugnen med lammet. Stek schalotten i en het panna med smör och ca 1 msk socker och lite salt. Lägg lökarna och vitlöken i ett foliepaket med en stor klick smör, lägg i ugnen i ca 150 grader i 10 min)
6. Blötlägg dinkelkornen i kallt vatten och låt dem dra i en timme. Häll av vattnet och koka dem i vatten och buljong tills de är mjuka. Tillsätt smör och ost samt smaka av med salt och peppar. (Här började jag laga dinkeln som en risotto, stekte kornen och löken tillsammans med smör, tillsatte 1/2 dl vitvin och hällde på 4 dl hönsbuljong)
7. Ansa mangolden och koka den hastigt i ett saltat vatten. Toppa den krämiga dinkeln med mangolden. (Jag skippade mangolden. Friterade istället chips av kvarbliven jordärtskocka och färsk rosmarin. Fungerade SUPER)

Man kände sig lite brutal när man slet i köttet!

Måste köpa större tallrikar, hade svårt att få alla komponenter att se snygga ut! Blää. På krämen kan du se friterat rosmarin, blev helt sjukt gott. Lingonen har blandats in i såsen.9 kommentarer :

 1. Kira sä vaan on niin super! Ihanaa että jaksat tehdä näitä ruoka juttuja! Tämähän on sitä luovuutta.

  SvaraRadera
 2. Kiitti mamma taas kommenteista ;)

  SvaraRadera
 3. Oj de måst verkligen ha varit supergott!! Härligt säkert att äta efter 6h väntan, ojojoj! Ja satt just en burgundisk gryta porisemaan så ja också får lite slow cooked meat :P Kanske ja nån dag vågar pröva dehär, eller i alla fall nån av komponenterna!

  SvaraRadera
 4. Nammm!! Hej Kira! Tack för välkomnandet till området! Jag bor mot Nosturins håll liksom mera mot havet. :) Vi ses säkert vid nåt skede när vi strosar omkring här på gatorna! Kram

  SvaraRadera
 5. Tessi: Burgundisk gryta är så gott, själv lagade jag en marockans gryta till veckan. Nam!

  Emilia: De var ganska roligt att vi råkade ses redan idag :D! Ha det bra. KRam

  SvaraRadera
 6. Ser supergott ut Kira! Som alltid när man ramlar in här! :)

  SvaraRadera
 7. Tack för tipset, ser gott ut! Har lammnacke i frysen, ska testa.

  SvaraRadera