javascript

12 mars 2010

Indisk curry med kikärter

De börjar gå mot sitt slut att njuta av grytor, soppor och allmänt fylliga och värmande maträtter; våren är ju snart här och man börjar få lust med någon lättare mat. Men jag tänker njuta ännu en stund av dessa maträtter. Här kommer ett recept på en mega god curry, lönar sig att prova! Du kan ersätta kikärterna med kyckling och koka ris att äta tillsammans med curryn. Jag tycker själv om att äta den som sådan, det är smaksak.


Indisk curry med kikärter

1-2 burkar kikärter
4-5 klyvna skalade potatisar
2-3 morötter
1 burk hela tomater (eller kross)
1 liten burk kokosgrädde (även kokosmjölk går)
1 hackad lök
3-4 vitlöksklyftor
1 bit riven ingefära (ca 2 cm)
1 msk kanel
1 msk kardemumma
1 msk gurkmeja
2 msk curry
chili enligt smak
1 ½ msk socker
1½ msk soja
salt
(vatten)
(koriander)

Ta fram en kastrull och häll i lite olja. Bryn löken, ingefäran och vitlöken tillsammans med kryddorna. Häll i tomaterna, grädden, socker, salt och potatis-och morotsbitarna . Låt koka tills potatisen är mjuk. Häll i kikärterna, låt koka i 1-2 minuter. Häll i lite vatten om såsen känns för tjock.
Servera eventuellt med ris och färsk koriander.

5 kommentarer :

  1. hej och tack för tipset! din vegetariska rätt verkar jättegod =)
    skall pröva den på ett gäng tjejer som träffas en gång i månaden för lite kulinariska upplevelser och nu i maj är det vegetariskt som gäller.
    Ha en bra dag/ mvh Junhe

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att ni har en sådan tradition! Det blir så sällan av att prova något nytt. Lycka till och tack för din kommentar! :o)

      Radera
  2. Hej! Tackar också för tipset och planerar att testa den till kvällens middag. =) Dock undrar jag om den går att göra utan socker och kardemumma? Vad kan man ersätta dessa två ingredienser med?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Kardemumma kan man inte riktigt ersätta med något, så du kan bra lämna bort det. Socker kan man ersätta med någon söt, torkad frukt som t.ex. aprikos.

      Lycka till!

      Radera
  3. Hej igen! Nu har vi köpt kardemumma. Det blir ikväll vi lagar det istället =) Tack för tipset om aprikos.

    SvaraRadera