javascript

27 mars 2010

Mockarutor by Kira

Jag har inte ätit mockarutor på flera år. Men igår informrade min man att han ville ha sådana, då måste han väl få då :). När jag äter mockarutor tänker jag på högstadietiden då vårt elevcafé i skolan sålde mockarutor och berlinermunkar. De var kanske de bästa med högstadietiden. Så det här är lite "retro" mat för mig. Men jag tycker om att "tuna" saker. Så nu blev det mockarutor by Kira, bye bye högstadie.

Mockarutor by Kira

4 ägg
3 dl socker (jag använde 2 dl indiansocker och 1 dl vanligt)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakaopulver
5 dl vetemjöl (använde 4 dl dinkel och 1 dl vanligt)
1,5 dl mjölk
170 g smält smör
100 g smält mörkchoklad
1 dl krossade mandlar

Lägg ugnen på 200 grader. Smält smör och choklad, låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla de torra ingredienserna (också mandeln) i en skål och blanda i ägg/socker blandingen. Häll i smör/choklad blandingen och mjölken. Blanda till en slät smet. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper och grädda i ca 10-15 min. Låt svalna. Häll på glasyren, garnera med kokosflingor och mandelkross.

Glasyr

4 dl florsocker
2-3 msk kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
50 g smält smör
0,5 dl kokosolja (det samma jag använder på kroppen, kan köpas från Ruohonjuuri och Life butiker)
0,5 dl starkt kaffe

Smält smöret och blanda med kokosoljan. Blanda florsocker, vaniljsocker och kakao i en skål. Häll i smör/olje blandingen och kaffet lite åt gången. Om du inte har kokosolja så använd då 100 g smält smör, men kokosoljan ger så härrligt smak och är hälsosamt, pröva om du bara har chans!

1 kommentar :

  1. Hej! Testade denna variant av mockarutor dock utan cocosolja. Resultatet blev överaskande bra! Gott ! Tack för receptet. Hälsn: Tania

    SvaraRadera