javascript

30 mars 2010

Fransk chokladkaka

Jag har blivit kär. Jag gjorde kanske den bästa chokladkakan ever! Jag har alltid tänkt att receptet jag användt i flera år var den bästa, men som tur övertala min inre daredevil att pröva något nytt. Kakan är också väldigt snabb att laga; 20.42 fick jag lust på chokokaka, 20.58 var den i ugnen. Den måst tyvär vila i kylskåpet över natten, but it's worth it.

Fransk chokladkaka

200 g mörk (ekologisk) choklad, min. 70%
200 g osaltat smör
5 äggvitor
5 äggulor
1½ dl muscovadosocker (alternativ farinsocker)
1 dl ströocker
1 tsk salt
(1 msk rom)

Smält choko och smör. Vispa vitorna till en hård skum, blanda i strösocker och salt försiktigt. Vispa muscovadosockret och äggulorna till en slet smet. Blanda smeten i choko-smörblandningen. Rör försiktigt i äggvitorna. Häll smeten i smord löstagbar kakform (lägg smörpapper på bottnet och smöra även den). Grädda i 175 grader i 20-30 min. Testa med en träpinne om den är klar: det får bli lite deg kvar på pinnen, då vet du att den är klar. Låt vila i kylskåp över natten.

10 kommentarer :

 1. Omnomnom... :) Kirppiiss när ska vi ses! MÅSTE ringa dig. Tänker på dig varje dag dock. Det skulle vara gött med lite Smuuutie nån dag! kram

  SvaraRadera
 2. Heips

  Nyt on PAKKO kommentoida! Sain palan tuota iihaanaa suklaakakkua ja kas, se oli siis nopea valmistaa ja kuinka ollakaan, se katos mun vatsaan tosi nopeasti, eikä sitä ollut pieni pala! Niin,. että kokeilkaa ihmeessä älkääkä miettikö kaloreita vaan nauttikaa.

  SvaraRadera
 3. Låter jättebra! Läser din blogg regelbundet, dina recept e helt super, kiva me hälsosam o god mat!
  H: Dannis kusin C

  SvaraRadera
 4. Oj vad roligt att ni alla läser min blogg! Idag skall jag testa mitt första surdegsbröd, så stay tuned ;)

  SvaraRadera
 5. Jag bakade den här igår efter att ha sett på Min morgon, urgod! Men jag har en fråga. Den blev lite spräcklig eftersom jag var så rädd om äggvitorna att jag inte vågade röra så mycket. Blev det rätt eller borde jag ha blandat mera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att den smakade! Blev den spräcklig i färg eller sprack kakan? Jag brukar blanda i äggvitorna ganska väl men med försiktiga rörelser :)...

   Radera
  2. I färg, att det på vissa ställen var små samlingar av äggvita. Tyckte i alla fall inte själv att det störde. Men tack för svaret, bra att veta att man försiktigt kan blanda väl utan att det blir dåligt :)

   Radera
 6. Har bakat kakan nu två gånger, så underbart god!! Lär bli många fler gånger med tiden!

  SvaraRadera