javascript

17 nov. 2009

Grekisk middag

Jag hade vänner över för middag i lördags. Funderade en lång stund vad jag skulle tillreda dem. Men sedan kom jag på att de älskar grekisk mat; souvlaki, fetaostkräm, rostad paprika, aubergine med getost.... Jag bakade också focaccia bröd (inte så grekiskt ja vet ) och tillredde hummus, grönsallad och klyftpotatis. Jag gjorde också spett av lammfärs med de blev och smaka lite konstigt så jag orkar inte lägga receptet hit. Tyvärr har jag nästan inga bilder på maträtterna. Men ni får lov att klara er :)

Souvlaki (köttspett, 4 pers)

Marinad

600 g kött (vad som helst, jag använde gris yttrefilé)
1 apelsin (saften)
4 vitlöksklyftor
3 msk soja
2 msk olja
2 tsk salt
2 msk honung
rosmarin

Skär köttet i kuber. Skala och skär vitlöken. Blanda alla ingredienser i en skål och pressa i saften av apelsinen, smaka om det behövs tillägga något. Lägg kött kuberna i en dubbelpåse och häll i marinaden. Lägg och vila i kylskåpet övernatten. Lägg köttet på spetten och stek i ugnen 200 grader tills köttet är klart.

Fetaostkräm

200 g feta
200 g grekisk yoghurt (jag använde bulgarisk)
½ dl olivolja
½ tsk salt
½ rödlök
färsk timjam
peppar

Lägg yoghurten och rinna av i sen kaffefilterpåse (lägg en skål under) och ställ i kylskåpet för ca 1h. När yoghurten runnit av kan du skära fetan och löken i små bitar; blanda i yoghurten tillsammans med salt och olivolja. Lägg och vila i kylskåpet över natten. Blanda i peppar och färsk timjam just före servering.

Aubergine med tomat och getost (ca 12 bitar)

1 stor aubergine
300 g getost
4 tomater
olivolja
salt
socker
peppar
färsk timjam

Skär auberginen i relativt tunna bitar (ca ½ cm). Stek dem på en torr panna tills de fått färg. Rada bitarna på en ugnsplåt, salta lätt. Skär tomaterna och getosten i likadana bitar som auberginen. Lägg på en tomatskiva på vardera aubergine bit. Lägg på lätt med salt och pytte lite socker. Lägg på getostbiten. Häll på olivolja och strö över peppar. Stek i 200 grader tills osten fått en nätt färg. Lägg på färsk timjam. Servera som varma.

Rostad paprika (4 pers)

4 st paprikor (jag använde röda och gula)
2 tsk salt
1 liten msk socker
peppar
(chili) olivolja

Tvätta och ta ut kärnorna från paprikorna. Skär dem i bitar på längden och lägg i en ugnsform. Strö över socker, salt och olivolja (jag har själv lagat chiliolja som jag använde, men vanlig olivolja passar perfekt). Rosta i 175 grader under folie i ca 45min . Ta bort foliet och fortsätt att rosta till paprikorna är helt mjuka. Servera kallt.


Alla godbitar, nam!


Focaccia (en ugnsplåt)

5 dl vatten
1 påse torrjäst
ca 7-8 dl durumvetemjöl
1 ½ tsk salt
1 msk socker
3 msk olivolja

havssalt eller flingsalt
färsk rosmarin
½ dl olivolja

Värm vattnet till ca 42 grader och häll i en stor skål tillsammans med salt och socker. Blanda torrjästen i 3 dl mjöl, häll i skålen tillsammans med vattnet. Täck över skålen och lägg i ett varmt ställe, låt vila tills "degen" börjar och bubbla. Arbeta in de sista av mjölet och blanda i olivoljan, degen får bli ganska lös. Låt jäsa i ca 1h.
Arbeta ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper (du kan olja pappret om du vill). Täck över degen och låt vila i 20 min. Tryck hål i degen med fingret och häll på hälften av oljan, salt och hackad färsk rosmarin. Lägg i ugnen på 225 grader och låt vara tills gyllenebrun. Lägg eventuellt till olivolja och salt. Jag tycker om min med mycket olja och salt!

2 kommentarer :

  1. Niin ihania reseptejä tässä sun blogissasi!
    Sain muuten maistaa tätä foccacia leipää ihan lämpöisenä ja kyllä maistui super ihanalta!
    Nämä kreikkalaisen illallisen kuvatkin ovat niin herkullisen näköisiä, että on pakko kokeilla ja maistella livenä!
    Ihanaa, että jaksat kirjoittaa tätä sun kivaa blogiasi. Tästä oppii paljon asioita, sinä itse ja me muut!
    Paljon haleja

    SvaraRadera
  2. Kiva mamma että kommentoit mun blogia! Mukava saada mielipiteitä. Blogin myötä olen itse ruvennut kokkailemaan paljon enemmän ja varsinkin ruvennut kokeilemaan uusia makuja, ei aina niitä samoja turvallisia juttuja.

    Kirppu

    SvaraRadera