javascript

10 nov. 2009

Marockansk köttgryta

Farsdags lunchen blev riktigt lyckad. Var lite rädd om min marockanska köttgryta skulle bli ätbart, men den var faktiskt super god! Experimentera lite med kryddor, det är så man lär sig. Lite tips fick jag från internet men änvände inget egentligt recept. Som efterrätt lagade jag min äppelpaj med vaniljglass, mums.


Marockansk köttgryta "tagine" med saffranscouscous (5 portioner)

1 kg lammstek eller nötstek (jag använde "karjanlanpaisti" kött som är 50% nöt och 50% gris)
(1 burk kikärter)
1 burk hela tomater
3 msk tomatpyré
2 köttbuljongstärningar
½ flaska rödvin
½ l vatten
2 lökar
6 klyftor vitlök
en rejäl bit riven ingefära
3 morötter
2 lagerblad
150g kärnfria skurna dadlar
(russin)
koriander
pistage eller pecannötter

För kryddblandingen: Ras el Hanout
2 tsk gurkmeja
1 kuvert saffran (á 0,5g)
1 tsk paprika
3 bird's eye chilin (vanlig chili går också eller cayenne peppar)
3 tsk kanel
2 kanelstångar
2 tsk kardemumma
1 tsk malen anis
2 st stjärnanis
1 tsk malen spiskummin
1 tsk muskotnöt
1½ tsk salt
2 msk vetemjöl

Lägg ugnen på 175 grader. Ta fram en ugnssäker gryta. Tvätta morötterna och skär dem i rejäla bitar, skala löken och vitlöken och skär dem också i rejäla bitar, riv ingefäran. Lägg köttet i en skål. Blanda alla kryddor i köttet förutom saffranet, kanelstångarna och stjärnanisen. Blanda så att kryddblandingen ligger jämt på alla köttbitar, blanda i vetemjölet. Lägg löken, vitlöken, den rivna ingefäran, morötterna, tomatpyrén och köttet i grytan med olja. Bryn en stund och häll i vinet, vattnet och tomaterna. Lägg i vatten så mycket att köttet täcks. Lägg i buljongtärningarna, kanelstången, stjärnanisen och lagerbladen. Lägg locket på och lägg i ugnen för 2 h.

Efter 2 h så kan du lägga i resten av ingredienserna (saffran, skurna dadlarna och eventuellt kikärterna och russinen). Låt vara i ugnen ännu i ca 1 h. Ta ut från ugnen och låt vila över natten, då blir smakerna lite tätare och starkare. Servera med couscous och garnera med färsk koriander och nötkross (pistage eller pecannötter).

Tips! Kom ihåg att smaka ialla fall en gång på grytan medan den är i ugnen. Det kan hända att du måste tillägga något. Kom ihåg att måtten på kryddorna är bara dit åt, så lägg kryddor "fiiliksen mukaan". Om du inte har alla kryddor tillhands så det är ok. De viktigaste kryddorna är kanel, kardemumma och saffran. Du kan också laga en vegoversion av grytan med att endast använda kikärter.

Önskar mig av julgubben en fin kamera till julklapp, med vilken jag kan fota lika snygga bilder som Chcochili , för detta ser ju helt uselt ut

Saffrancouscous (5 portioner)
Lägg 5 ½ dl vatten och koka. Lägg i kokvattnet 1 msk smör, 1 kuvert saffran och 2 tsk salt. Häll 5 dl couscous i en skål och häll på det kokande vattnet. Täck med ett lock eller plastfolie. Låt vila i ca 5 min tills couscouset har sugit upp allt vatten. Blanda couscouset poröst med en gaffel och tillsätt lite gurkmeja. Smaka av om det behövs tilläggas någonting.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar