javascript

29 nov. 2009

Karelska piroger med korn

Jag lagade någongång för flera år sedan karelska piroger; då tyckte jag att de var rätt så jobbiga att laga, men av någon konstig orsak var de mycket lättar denhär gången (kanske det berodde på att jag hade denna gång hjälp av bagerskan Elwa). Istället för ris så använde jag korn som är nyttigare och miljövänligare. Korn är ganska stark i smaken så använd ris istället om du känner för dig. Men om du använder korngryn så använd hela och inte sådana som redan har behandlats (söndrats och ångats). Jag använde ett recept av Myllyn Paras som jag hittade i mitt recepthäfte, lite ändringar gjordes dock.

Karelska piroger med korn fyllning (ca 25 st)

Deg

4 dl rågmjöl
1½ dl vetemjöl
1 tsk salt
2 dl kallt vatten
1 msk olja

Blanda alla ingredienser i en skål och knåda till en stadig klump (använd mera mjöl om det behövs). Rulla degen till en avlång deg "tråd" och skär små bitar ur den. Platta till bitarna med handflatan, mjöla dem och kavla ut dem till tunna runda plattor. Fyll dem med korngröt och "skrutta" fast dem med fingrarna. Stek i 250 grader i ca 15min, doppa dem i smör-havremjölk blanding om du äter dem samma dag. Om du lägger dem i frysen så doppa dem inte i något utan lägg dem direkt som sådana i frysen. Jag tycker om att äta mina som varma med MYCKET smör på.


Om du inte äger en kavel kan du använda en tom vinflaska som jag gjorde, kom bara ihåg att tvätta den på utsidan före använding.Men om du råkar äga en kavel kan du följa Elwas exempel. Hon hade den rätta touchen.

Korngröt

2 dl havremjölk
1 dl vatten
2½ dl korngryn
2 msk smör
1½ tsk salt

Blöt korngrynen i 2h eller övernatten (då förkortar du koktiden). Lägg i vätskan och smör i en kastrull och lägg i korngrynen. Låt koka i ca 30 min (om du blötlagt dem) annars i ca 60 min. När gröten är klar kan du lägga i salt.


Before....


...and after...

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar