javascript

5 dec. 2011

Kletigt och sött


Såhär med julen bakom hörnet tänkte jag tipsa om en god fikonsylt, eller närmare sagt kompott, har snackat om den tidigare också. En sådan här kletig och söt kompott passar perfekt med en god lagrad ost, t.ex. en V.S.O.P gouda eller liknande. Eller egentligen med vilken ost som helst.

Detta tänker jag definitivt ha på julbordet, tillsammans med ett brett ostsortiment. Jag är en av dem som klarar av att äta kopiösa mängder ost.

Brukar ni avnjuta ostar vid julbordet?

Tämä ihana, makean tahmea viikunahiilloke on täydellinen kumppani pitkään kypsytetylle juustolle, kokeilkaa esimerkiksi V.S.O.P goudaa, ette tule pettymään. Tänä vuonna aion ehdottomasti hankkia juustoja joulupöytään ja hilloketta kumppaniksi.

Syöttekö te yleensä juustoja jouluaattona?


 • Fikonsylt (ca 2dl)
 • 2 dl torkade, skurna fikon 
 • 0,5 dl valnötter, hackade 
 • 2 dl portvin 
 • 1,5 dl vatten 
 • 1/3 dl mörk muscovadosocker 
 • 1 st kanelstång 
 • 1 st stjärnis 
 1. Lägg all vätska i en kastrull, tillsammans med socker och kryddor, koka upp 
 2. Hacka fikonen och nötterna grovt, tillsätt i kastrullen, sjud på låg värme i ca 20 min. 
 3. Tillsätt mera vätska vid behov 
 4. Plocka ur kanelstången och stjärnanisen, låt svalna och förvara i en tät burk i kylskåpet 

2 kommentarer :

 1. Eftersom ingen i vår familj är särskilt förtjust i slask eller julskinka, och hälften av familjen bor utomlands, har vi de senaste åren åkt ner till Spanien för att fira jul där! Då äter vi en stor lunch på dagen med paella, musslor, avocado sallad, flan etc, och på kvällen lax- och romsmörgåsar, foie gras, och till efterrätt en massa ostar. Perfect!

  SvaraRadera
 2. Oj mums, det låter gott! Roligt att ni firar med lunch först. Det behöver inte alltid vara så traditionellt. Men har börjat själv uppskatta traditionell julmat mer och mer på äldre ålder, när vi så ofta var utomlands när jag var yngre. Fiskbordet är nog helt bäst på julen, är själv inte heller värst förtjust i skinka.

  SvaraRadera