javascript

29 okt. 2011

Senaatin Hiili: Well done?

Var väldigt ivrig på att testa den nya restaurangen Senaatin Hiili, som ligger i Glo. 

Det tycks vara flera restauranger som marknadsför sig med användningen av ekologiska och närproducerade råvaror, Hiili är inget undantag. Vackert så.

Vi bemöttes med nonchalans och ointresse; ingen reagerade på att vi steg in, utan fortsatte på med sitt (restaurangen var vid detta lag så gott som tomt). Men efter en stund bemöttes vi av en glad flicka som visade oss till bords. Själva matsalen tycker jag att var hemskt kal. Det kändes som man skulle ha varit i en skolmatsal. Belysningen var också lite konstig. Plus för den graffitimålade tavlan. 

Den glada flickan hämtade "menyerna" åt oss, och förklarade att de riktiga menyerna inte kommit ännu (vilket jag förstår, de hade nyligen öppnat) och att de inte hunnit översätta texten för att kocken kommer ifrån London (hmm, okej). Menyn var väldigt råddig, så det tog en lång stund förrän man fattat att vad som var vad. Den glada flickan förvandlades till en lite yr flicka som inte riktigt kunde svara på våra frågor gällande maten och vinerna (okej okej, ni har just öppnat jag vet, men ändo, träna upp er personal...). 

Carpaccio

Första intrycket av förrätterna va "wau vad fina", men smaken var "aha, okej, hmm". Mammas lax smakade gammalt, det var bokstavligen två bitar gammal lax med rödlök och en klick smetana. Min rencarpaccio för den delen var helt okej. Köttet var mört, majonäsen var god. Men köttet var tyvärr ojämnt saltade och bitarna var lite för tjocka.

Som huvudrätt blev det "pork belly" och "entrecôte". Min belly-dancer bestod av ca 90% fett. Den lilla biten kött som satt kvar i fettet smakade helt okej. Såsen var också helt okej. Potatisen var intetsägande. Mammas medium entrecôte som kocken tyckte är samma som well done, hade styckats upp i flera små bitar (?!). Sedan hade det hällts ett lass med sås på, i det hoppet att man inte skulle märka att köttet egentligen var well done. De små rotsakskuberna (?) var så genomstekta så vi hade svårt att komma underfund med vad det egentligen var (palsternacka, bacon, kålrot??). De blev kvarliggande på tallriken.

Faktureringen var en rolig episod i sig, men det orkar jag inte gå in på.... 

Entrecote

Mat: Tanken bra men utförandet var dåligt. Vi ger det 6½ poäng

Service: Tjaa, lite yrt och nonchalant. Vi ger det 7½ poäng

Miljö: Som restaurang 6 poäng som bar 8 poäng

Prisnivå: 2 rätter plus vin 82€, rätt så dyrt. Vi ger det 7 poäng

Värt ett besök: Svårt att säga. Kanske jag ger dem en till chans vid något skede när de fått allting och rulla på. Plus för det att det har köket öppet till 3am, så kanske deras mat smakar bättre i en 2 promiles fylla?

Tulipa sitten testattua Senaatin Hiili. Jäi hieman sekava olo illallisen jälkeen. Ei mikään vuoden ravintolaelämys, ei siis todellakaan. Voit lukea arvosteluni täältä (nimimerkki Kirppu).

5 kommentarer :

 1. Tjenare gamla kollega!

  Va rolit att jag hittade din blogg, måst läsa mera!
  Bloggen ser bra ut och jag tar vara på tipset, 82 euro för vad du beskriver ovan låter lite väl mycket :)

  h. Max

  SvaraRadera
 2. No niin Kira, olit taas liian kiltti kommentissasi.
  Hiili oli mielestäni ala-arvoinen ja annan arvosanan 4, en mene sinne koskaan enään, onnexi on vaihtoehtoja. Seura oli maailman parasta ja konsertti sen jälkeen mukava.

  SvaraRadera
 3. Mojn Max! hehe, roligt att du hittat hit! Hoppas du har allt bra och fått ett kiva jobb :o)

  Mama, niin kai mä olen vähä liian kiltti :o)

  SvaraRadera
 4. Jag håller med...absolut en stor besvikelse. Jag hade räkna med god mat men fick mat som inte smakade något, ett ställe som jag inte besöker på nytt. Tack för en fin och intressant blogg.

  SvaraRadera
 5. Anonym: Visst är det tråkigt att bli så besviken efter ett restaurang besök? Så synd...

  SvaraRadera