javascript

25 apr. 2010

Sparrispaj med prosciutto

Nåja gott folk. Här får ni ett mumsigt recept som ni kan köra med på 1 maj. Sparris säsongen har inletts i vårt hus, dock på det sämsta möjliga sättet. Att baka in sparrisen i en paj är kanske lite att förstöra den, men gott är det i varje fall. Jag skall själv laga pajen på 1 maj, så måste testa hurdan den blir. Dessutom är den mjölkfri.


Sparrispaj med prosciutto
1 sats paj deg
1 bunt grön sparris
1 paket prosciutto (á 80 g)
2 schalottenlökar eller 1 stor gul lök
1 burk (havre) grädde
2 ägg1/2 tsk salt
rejält med färsk eller torkad timjam
peppar
(riven parmesan ost)

Förgrädda bottnet i ugnen i ca 10 min. Skala, skölj och dela sparissen på längden och en gång på mitten (så du får 4 bitar av en sparris). Koka sparrisen i ca 2-3 min i vatten. Häll ut vattnet. Hacka och bryn löken. Blanda ihop grädde, ägg, salt, timjam, peppar och löken. Lägg sparris på de förgräddade bottnet (spara knopp bitarna). Riv prosciutton och strö över sparrisen. Häll på gräddsmeten. Dekorera med de kvarblivna sparrisknopparna. Lägg eventuellt på riven parmesan. Grädda i 175 grader tills pajen fått en gyllene färg.

Okej, så jag älskar kombinationen av sparris och prosciutto. Här kommer ett till enkelt sparrisrecept för dig som är trött på den eviga hollandaisesåsen. Lönar sig att prova.

Sparris med prosciutto smulor (förrätt för två)

6-8 sparrisar
20-25 g smör
(1-2 schalottenlökar)
skalet och saften en halv citron
5-6 skivor prosciutto
riven parmesan

Hack prosciutton i små bitar. Stek bitarnapå en torr panna tills smulorna blivit knapriga. Lägg smulorna på hushållspapper. Skala och koka sparrisen. Hacka och bryn löken. Lägg i smör och citron. Blanda tills smöret smultit. Lägg sparrisen på en tallrik. Häll på smörblandningen och riv på lite parmesanost. Strö över av prosciuttosmulorna. Njut.
Inga kommentarer :

Skicka en kommentar