javascript

12 apr. 2010

Sake, sushi och champagne

Det blev ett fartfyllt veckoslut än en gång. Vi tog en resa till Japan denna gång, eller, jaa, åtminstone när det gäller mat och dryck. Min man lagade teryaki av gris, jag skötte om sushina och dryckerna. Gästerna såg också till att vi inte förblev törstiga under kvällens lopp.

Det blev sake och gula änkan. Mums.

Teryaki av gris (förrätt för 4)

2oo g lövbiff av gris
10 cm purjo eller vårlök
½ dl risvinsvinäger eller mirin
½ dl ljus soja
3/4 dl socker
salt

Hacka grisfilena så tunnt som möjligt. Salta biffarna lätt. Skär purjon i avlånga bitar och lägg på mitten av biffen. Rulla biffen och lägg coctailpinnar i vardera ända av biffen så den hålls i en rulle. Blanda ihop mirin, sojan och sockret. Stek rullarna i sesamolja (eller rypsolja) tills de är bruna. Häll i såsen och låt sjuda i ca 5 min.

Grönsaker
6 st shiitake svampar
200 g broccoli
2-3 klyftor vitlök
2 msk sesamfrön
+ samma sås du använde för köttet

Skär svamparna och broccolin i bitar. Hacka vitlöken. Ånga/koka broccolin tillsammans med vitlöken en stund tills den är halvmjuk. Stek svamparna tillsammans med sesamfröna. Blanda broccolin med svamparna och häll på lite sås (ca 3-4 msk). Låt sjuda i 3-4 min.


Sommrig passionfrukts-coctail (en drink)

2 cl vodka eller rom
2 cl äppelsaft
½ passionsfrukt
1 tsk vaniljsocker
2 tsk persikosylt
5-6 st myntablad
skumvin
is

Lägg is i en shaker och lägg i alla ingredienser förutom skumvinet. Skaka hårt och häll i långa glas fyllda med is (kross) och myntablad. Förläng drycken med skumvin. Njut.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar