javascript

18 juni 2016

Pintaraapaisu San Franciscon ravintolamaailmaan

20th Century Cafe

Taustaa

San Franciscossa eletään tällä hetkellä jännittäviä aikoja. Ravintoloita aukeaa kuin sieniä sateella, tarjonta on monipuolisempaa kuin koskaan ja hinnat korkeimmillaan kuin koskaan. Markkinat ovat suorastaan ylikyllästetty, luin nimittäin juuri lehtiartikkelin missä kerrottiin, että San Franciscossa on tällä hetkellä 7500 kpl ravitsemusliikettä. Eli purtavaa tosiaan riittää sillä tähän määrään lasketaan pelkästään SF:n kaupungissa olevat ravintolat. Huh! Luonnollisesti kilpailu on erittäin kovaa, joten ne jotka eivät pysty tarjoamaan hinta-laatusuhteeltaan hyvää safkaa ja palvelua, tekevät hyvin pian kuoleman. Viikottain saa siis lukea ravintoloiden kuolinilmoituksia.

Suosituimpiin paikkoihin on kuukausien jono, mikä on aika älytöntä kun miettii miten paljon ravintoloita täällä oikein on. Joten jos matkaat tänne, kannattaa korvamerkitä ne paikat jotka kiinnostavat eniten ja varata pöytä hyvissä ajoin.


Miksi täällä on niin pirun kallista?

Ravintoloiden kova hintataso johtuu monista syistä, mutta suurimmat syyt ovat kovat vuokrahinnat, minimituntipalkan korotus ja se että ravintolatyöntekijöillä ei ole enää varaa asua kaupungissa kovan vuokratason takia, vaikka usealle maksetaankin reippaasti yli minimituntipalkan verran, joten heitä on vaikea pitää täällä töissä. Monet rivikokit muuttavat siis pois ja näin syntyy huutava pula osaavista käsistä.  Ravintolat kilpailevat hyvistä työntekijöistä palkoilla minkä pystyvät, joka sitten luonnollisesti vaikuttaa hintojen nousuun. Muistan kun muutettiin tänne 2013, niin hinnat olivat vielä ihan kohtuulliset. Siitä asti hinnat ovat vähitellen nousseet, voisin melkein veikata, että n.30 % vuodesta 2013. Lisää aiheesta täällä ja täällä.

Gioia Pizzerian alkupaloja parin vuoden takaa, mums!


Muuta 

Kausiajattelu. Useimmat ravintolat elävät todella vahvasti kauden mukaan, Kaliforniassa kun ollaan. Menut vaihtuvat tiuhaan tahtiin ja aina löytyy jokin mielenkiintoinen raaka-aine, mistä en ole kuullutkaan. Kalifornia on muutenkin raaka-aineiden kannalta ihan mieletön paikka ja niiden ympärille rakentuu se kuuluisa “California cuisine”. Yleensä annokset ovat tarkoitettu jaettaviksi ja harvemmin törmää klassiseen a la carte -jaotteluun.

Arteesaanituotteet. Tämä onkin ollut trendinä jo vuosia. On artesaani kahvia, jäätelöä, leipää, juustoa...You name it!

Brunssi. San Franciscolaiset rakastavat brunssia. Lauantaisin ja sunnuntaisin on ravintoloihin tunkua, joten kannattaa varata pöytä tai mennä hyvissä ajoin jonottamaan. Eikä kannata hävetä, vaikka tilaa cocktailin kymmeneltä aamulla! Se on ihan normaalia, ainakin täällä. Naureskelin tässä pari viikkoa sitten, kun kävin arkipäivänä aamiaisella ystävättären kanssa. Treffit oli 9.00 aamulla ja tarjoilija toi ihan pokkana cocktail-listan pöytään ja kertoi suosituksista :).

Baarikulttuuri. Juomapuoli on täällä monipuolista. Baareja löytyy eri lähtöön, erityisesti pienpanimoiden olutbaareja ja cocktailbaareja. Baarit täyttyvät myös viikolla jolloin Happy Hour -tarjouksia on melkeinpä jokaisessa paikassa. Laadukas baaripurtava on myös yleistä, mikä on ihanaa, koska ainakin minä kaipaan aina jotain suolaista purtavaa oluen tai viinin kera. Viikonloppuisin kapakat täyttyvät jo puolen päivän jälkeen iloisista ihmisistä. Katukuvassa humaltuneet ihmiset ovat kuitenkin harvinainen näky. Johtuuko sitten erilaisesta juomakulttuurista tai Uberista (jenkithän eivät tunnetusti kävele mihinkään), en tiedä.

Lounas. Ruokarekkalounaat ovat todella suosittuja täällä. Varsinkin SoMa:n (South of Market) ja FiDi:n (Financial District) kulmilla törmää arkisin lounasaikaan moniin rekkoihin. Useimmiten ne ovat jotakin etnistä fuusiota. Kaupungissa järkätään myös monia hauskoja ruokarekkatapahtumia, käsittelen ne erillisessä postauksessa. Muuten täällä on aika vaikeaa löytää hyvää lounaspaikkaa, mikä ei tarjoaisi pelkkiä täytettyjä leipiä. Jenkit elävät täytetyillä leivillä, varsinkin lounaalla. Ei siinä mitään, mutta ei ole minua varten vaikka herkullisia ovatkin.

Seuraavassa SF-osiossa tulee olemaan hieman tarkempaa infoa kaupunginosista ja niiden ravintolatarjonnasta. Jos sinua kiinnostaa SF-jutut enemmänkin, niin klikkaa itsesi tänne josta löytyy useampi postaus kaupunkiin liittyen sekä matkakertomuksia kun olin täällä ensimmäisen kerran tutustumassa keväällä 2013.
Azalina's -ruokarekan (nykyään kivijalka ravintola) raputamale 

Ikisuosikki Bar Tartine 

2 kommentarer :

  1. Onpa herkullinen kuva! Mielenkiintoista asiaa SF ravintola maailmasta! Luin artikkelin, jossa kerrottiin ravintoloiden kokeista! Heille ei makseta tarpeeksi, joten heillä ei ole varaa asua SF niillä palkoilla. Sen vuoksi on vaikeaa saada hyviä kokkeja töihin....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sitä mä juuri tuossa yritin avata, muutin tekstiä hieman selkeämmäksi :). Ja tuossa on myös linkki siihen mainitsemaasi artikkeliin.

      Radera