javascript

23 maj 2016

Tattarivispipuuro


Instagramin puolella vilahti viime viikolla kuva tattarista tehdystä vispipuurosta. Se sai sen verran hurraa-huutoja ja kyselyjä, joten päätin julkaista reseptin blogin puolelle.

Olen kokeillut vaihtoehtoisia viljoja ja siemeniä korvaamaan täysjyväspelttimannan, mitä Suomessa olen tottunut käyttämään vispipuurossa. Kokeilut alkoivat asiakastyöstä ja myös siitä syystä, ettei täällä juuri tuota spelttimannaa ole saatavilla. Normi mannaryyniä saa, mutta varsinkin aamiaisella haluan nauttia jotain hieman ravintorikkaampaa.

Aloitin kokeilut liottamalla kaurahiutaleita ja chia-siemeniä, tämä kombo olikin oikein hyvä mutta kaipaan kauralle hieman vaihtelua. Haudutetut kookosjauhot toimivat myös ihan hyvin, mutta jokin siinäkin tökki. Parhaimman tuloksen olen saavuttanut kvinoalla (kiitos Riikka!) ja tattarilla. Tattari on kuitenkin kahminut ykköspaikan, kvinoaa kun en suuria määriä pysty syömään.

Puuron olen valmistanut liottamalla raakoja, kokonaisia tattarisuurimoita vedessä ja chia-siemeniä erikseen cashewmaidossa. Aamulla ei tarvitse kuin kaataa seokset blenderiin esimerkiksi puolukoiden, karpaloiden tai muiden marjojen kanssa. Tosin keittämällä ja jäähdyttämällä suurimot saavuttaa entistä silkkisemmän ja herkullisemman lopputuloksen. Oli valmistustapa minkälainen vaan, niin parhaalta puuro maistuu itsetehdyn cashewmaidon kanssa nautittuna. Perinteinen lehmänmaito käy myös oikein hyvin, jos siitä tykkää. Esikoiskirjassani on itseasiassa resepti mansikka-raparperivispipuurolle inkiväärikerman kera jonka reseptin löydät esimerkiksi täältä.

Mikäli haluat saavuttaa mahdollisimman silkkisen lopputuloksen etkä tykkää raakapuurossa olevasta karkeasta suuntuntumasta, kannattaa siinä tapauksessa harkita suurimoiden keittämistä, varsinkin jos omistat normi blenderin joka ei jaksa pyörittää aineksia tehokkaasti. Itselläni on Vitamix joka ajaa vaikka kivet sileiksi, mutta puuroon jää silti raakapuurolle tyypillinen karkea suuntuntuma. Katso alla vinkki miten valmistat keitetyn tattarivispipuuron. Alla oleva resepti on raakapuuroa varten.

 • Tattarista valmistettu raakavispipuuro (n.2 annosta)
 • 1 1/2 dl raakoja, kokonaisia tattarisuurimoita 
 • vettä liotusta varten 
 • 4 rkl chia-siemeniä
 • n.3 dl cashew maitoa+lisää tarjoiluun 
 • 1/2 dl sokeroimatonta puolukkamehua
 • 4 kivetöntä medjool-taatelia (tai tuoreita taateleita)
 • 3 dl tuoreita tai sulatettuja pakastemarjoja marjoja (esim. karpaloita, puolukoita tai vadelmia)
 • ripaus suolaa 
 • muita mausteita (esim. vaniljaa tai kardemummaa)
 1. Liota suurimoita runsaassa vedessä jääkaapissa 12 tuntia. Liota chia-siemeniä 1 dl cashew maitoa vähintään 2 tuntia tai yön yli. 
 2. Huuhtele liotetut suurimot ja kaada blenderiin lopun cashewmaidon, chia-siemenseoksen, puolukkamehun, taateleiden, marjojen ja mausteiden kanssa. Blendaa aivan sileäksi, suht paksuksi puuroksi. Lisää tarvittaessa cashewmaitoa ja makeutta. 
 3. Tarjoile halutessasi (cashew)maidon ja marjojen kanssa. 
 • Vinkki keitettyyn puuroon!
 • Ainesten määrää tarvitse hieman säätää, mikäli valmistat puuron keittämällä suurimot. Huomioi, että vähempi määrä suurimoita riittää ja että puuro ei tarvitse yhtä paljon nestettä saavuttaakseen oikean koostumuksen. Voit keittää suurimot paketin ohjeiden mukaan vedessä tai cashewmaidossa pienen suolaripauksen kanssa. Anna suurimoiden jäähtyä ja kylmetä jääkaapissa ennen puuron valmistamista. 

 • Cashewmaito (määrä riippuu blenderistä)
 • 2 dl raakoja cashewpähkinöitä
 • vettä
 • pari reilua ripausta suolaa
 • 2 kivetöntä medjool taatelia (tai maun mukaan)
 1. Liota pähkinöitä jääkaapissa runsaassa vedessä yön yli (tai vähintään 4 tuntia)
 2. Huuhtele pähkinät ja kaada blenderiin. Lisää vettä*, suolaa ja taatelit, pyöräytä sileäksi maidoksi. Lisää tarvittaessa mausteita ja vettä. Siivilöi maito, mikäli blenderi ei saanut pähkinöitä vedettyä täysin sileäksi. 
 • *Veden määrä riippuu hurjasti siitä, miten tehokas blenderi sinulla on, eli saako kone rikottua pähkinät atomeiksi vaiko ei. Minä lisään tuohon määrään pähkinöitä n.8 dl vettä, eikä maitoa tarvitse edes siivilöidä koska koneen teho silppua pähkinät täysin.

2 kommentarer :

 1. Oi, täällähän tämä jo onkin! Kokeilen tätä ensitilassa, kiitos reseptistä.

  SvaraRadera
 2. BUY ONLINE HYDROCODONE

  HYDROCODONE
  Hydrocodone is in a class of medications called opiate (narcotic) analgesics. It works by changing the way the brain and nervous system respond to pain. This monograph only includes information about the use of hydrocodone alone, Hydrocodone is used to relieve pain in opioid-tolerant patients severe enough to require around-the-clock pain relief for a long period of time

  visit us :- https://bigpharmausa.com/pain-relief/hydrocodone/

  SvaraRadera