javascript

20 maj 2011

Efter Valborg kommer....

....Morsdag

Bestämde oss att fira morsdagen hos oss med att jag stod för maten och mamma för drycken, ganska bra deal tycker jag. Även om jag var en aning dageneftermöhippan så var jag nöjd för jag hade förberett mig väldigt bra två dagar innan; kokat sparrisen, lagt lammet i marinad, tillrett linserna, ansat bönorna, lagat såsen och tårtan klart! Finemang skulle jag säga.


Finaste mamma

Imsevimse-spindeln på g. 

Beklagar men bilderna är inte något vidare (dagen efter och sjuk hunger = not good)

Jag bjöd på grillad sparris med buffalo mozzarella (vem sade att mozzarella och sparris inte går ihop??) och parmachips. God och fräsch start tyckte jag, även lätt att laga och förbereda. Kokade sparrisen som sagt två kvällar innan, lade dem direkt efter att ha koka dem, i en bunke med isvatten så att sparrisen skulle hålla sin fina färg. Sedan bara i tupperware och i kylen på att vänta på grillningen!


 • Sparris med buffalo mozzarella och parmachips (4 port.)
 • ca 12 st gröna sparrisar (3st per nos)
 • 250g buffalo mozzarella
 • 2-3 skivor parmaskinka (½ skiva per man)
 • olivolja
 • citronsaft
 • skalet av en halv citron
 • salt
 • peppar
 • (riven parmesan)
 1. Lägg ugnen på 100 grader
 2. Koka sparrisen i ca 3-4 min. Lägg dem direkt efter kokning i en bunke med vatten och is. 
 3. Riv mozzarellan och lägg bitarna på en bit hushållspapper (buffalo mozzarella är ganska rinnigt så det är bra att torka bort extra fuktet)
 4. Lägg parmaskivorna på en ugnsplåt och lägg i ugnen för ca 15min tills de har torkat och är alldeles krispiga
 5. Riv skalet på citronen och blanda med citronsaft, olivolja och salt
 6. Värm en grillpanna (eller en vanlig stekpanna) riktigt het och lägg sparrisen på pannan 
 7. Grilla tills sparrisen fått fina ränder runtom
 8. Låt sparrisen svalna en aning (skär eventuellt i mindre bitar)
 9. Lägg komponenterna på en tallrik, strö över med citronoljan, smaka av med salt och peppar. Riv på av parmesanosten.
Som huvudrätt lagade jag lammrostbiff med belugalinser och fikon rödvinssås. Blev sjukt gott men tyvärr glömde jag lägga på alarmet på min stektermometer (som skulle pipa vid 48 grader, men istället märkte jag misstaget när temperaturen på köttet redan var vid 52 grader) så köttet blev nästan genomstekt. Murr. Men som tur hade jag haft den 2 dygn i marinad, så den smakade väldigt bra och var mört!

Till såsen...Lagade en fikonsås (som ni hittar här). Men när jag vaknade på morgonen så insåg jag att en fikonsås inte kommer att passa ihop med lammköttet. Så jag steg upp och började laga en rödvinssås....Den blev sisådär, så jag beslöt mig för att förena dessa två såser = voilá, den perfekta såsen var uppfunnen!


 • Lammrostbiff (4 port)
 • ca 600g lammrostbiff
 • en bunt med färsk mynta, hackad
 • 2 kvistar färsk rosmarin, hackad
 • skalet av en citron
 • hackad vitlök enligt smak (rekommenderar ca 6 klyftor)
 • olivolja
 • 2 tsk salt
 • peppar
 1. Salta och peppra steken 
 2. Blanda alla ingredienser med olivoljan, häll på köttet och massera in
 3. Lägg köttet i (stek) påsar och i kylskåpet för åtminstone ett dygn
 4. Ta ut köttet åtminstone 2h före tillredning
 5. Lägg ugnen på 175grader
 6. Värm en panna riktigt het och låt ytan av köttet få färg
 7. Lägg i en stektermometer och programmera in 48 grader (medium) och lägg i ugnen
 8. Låt köttet vila i folie i ca 10 min före uppskärning (kom ihåg att kött skärs alltid tvärs fibrarna)

 • Belugalinser smaksatt med bacon (4 port)
 • 2 dl belugalinser 
 • ca 4 skivor bacon, hackad
 • 1 schalottenlök, hackad
 • ca 3 dl kalv-eller hönsbuljong
 • ca 1 dl rödvin 
 • salt
 • peppar
 • 2 msk smör
 1. Skölj linserna noggrant
 2. Bryn löken och baconet i en panna, lägg i linserna
 3. Häll på av rödvinet och buljongen
 4. Låt koka i ca 20 min tills linserna är klara (de ska ha lite tuggmotstånd)
 5. Smaka av med, salt, peppar och smör

 • Sockerärtor med spenat
 • ett paket sockerärtor
 • två nävar färsk spenat
 • 1 schalottenlök, hackad
 • smör
 1. Ansa ärtorna och koka dem snabbt i vatten (i ca 2 min)
 2. Tvätta spenaten
 3. Bryn löken i smöret och tillsätt ärtorna och spenaten
 4. Smaka av med salt

 • Vitlökskräm
 • 100 g solovitlök
 • 2 dl grädde
 • 1 msk smör
 • salt
 1. Skala vitlöken och blanchera i 4 omgångar i kokande vatten (bitterheten i vitlöken försvinner på detta sätt). Byt vatten mellan varje gång
 2. Koka i grädden tills vitlöken mjuknat
 3. Mixa med stavmixer och smaka av med salt

Lägg fram alla komponenter på en tallrik. Njut!


Bääbää

2 kommentarer :

 1. Det var festliga rätter din mamma fick äta.
  Hur såg kakan ut? Jag är nyfiken som bara vad, kan titta på kakor/tårtor och kakrecept hur mycket som helst.

  SvaraRadera
 2. Tårtans recept kommer i ett senare inlägg! Det blev en mandeltårta med smörkräm.

  Stay tuned ;)

  Tack för din kommentar!

  SvaraRadera