javascript

1 sep. 2010

Världens bästa marängrulltårtamedjordgubbarrababerochhallon


Jag har verkligen börjat tycka om maräng.....Nu talar jag om hemgjord maräng, inte de hårda sakerna de säljer i butiken, dom e yök. Jag tycker nämligen att maräng skall vara lite segt. Mins syster lagade igen, se här, VÄRLDENS bästa chokomäräng. Den var verkligen god. Receptet var taget ur Piece Of Cake som jag snarvlat om tidigare. Måste bara nämna den för den var så god.

För denna tårta kollade jag upp receptet ur nätet och fyllningen lagade jag av det som fanns i kylskåpet, dvs ½ liter jordgubbar, 2 dl rabarber, ½ dl hallon coulis som blev kvar av semifreddon. Ärligt talad kunde det ha funnits mera av coulisen och rabarbern. Men nu vet vi det till följande gång. Jag skriver receptet nedan så som jag gjorde den, men rekommenderar verkligen att lägga mera av coulisen och rabarbern!Och go easy on the sugar när du kokar rabarbern, den får förbli syrlig.

Smet
3 ägg
2 äggulor
1 dl socker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
½ tsk bakpulver

Maräng
2 äggvitor
1½ dl socker

Börja med att laga marängen. Separera ägg vitorna och vispa i en torr och ren skål till en hård skumm. Lägg i sockret förs i slutskedet. Marängen är färdig när du kan vända skålen upp och ner utan att smeten rinner ut.

Blanda ägg, äggulor och socker till en fluffig smet. Rör ner torringredienserna (som du redan har mixat ihop separat). Bred ut smeten på en ugnsplåt. Lägg på av marängen t.ex. med hjälp av en "pursotinpussi", vet inte vad de heter på svenska, lite nolot, jag vet. Du kan även strö på av lite mandelspån, men lägg dem först 10 min före du tar tårtan ur ugnen, annars bränns de. Du kan göra fina ränder med att lämna ca 1-2 cm mellan rum mellan maräng ränderna. Grädda tårtan i 175 grader i ca 20 min.

Låt svalna och fyll tårtan med vad som helst! Rekommenderar att använda t.ex. jordgubbar, hallon, rabarber som du kokar först i ca 10 min med lite socker...Och sedan avsluta med att lägga på massor med grädde!
Rulla ihop och njut!

3 kommentarer :

 1. Denhär ser nog faktist ganska nami ut, kanske ja ska prova. Ja ska nu bekanta mj me din blogga, educate myself :)

  <3

  -Ninde

  SvaraRadera
 2. förlåt min kanske dumma fråga men .. receptet verkar supergott men jag undrar om fyllningen sker som på en vanlig rulltårta? du brer på och rullar ihop? man brukar göra det när kakan ännu är ganska varm, annars har den en tendens till att spricka...

  eller hur fyller du den här tårtan?! =)

  vill gärna testa göra den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt hemskt att läsa mina gamla receptförklaringar och kommentarer! :D
   Inte en alls dum fråga, ärligt talat kommer jag inte ihåg om den ännu var varm när jag rullade ihop den, tror inte det...Rekommenderar att fylla den när den ännu är rumsvarm, annars smälter ju gräddet om man lägger den i en jätte varm rulltårta?

   Maräng har ju annars också en tendens att spricka, så den kommer ju inte att vara en jätte slät och fin rulltårta i varje fall.
   Jag rullade den helt som en vanlig rulltårta!

   Måste ta och laga denna pånytt så kan jag med det samma uppdatera arbetsfaserna.

   Lycka till!

   Radera