javascript

12 apr. 2016

Burrataa brunssilla


Järkättiin n.kuukausi takaperin ystäville brunssi (kotibrunsseja pitäisi harrastaa paljon, paljon enemmän). Pari päivää mietin tarjottavia ja päätikin sitten valmistaa hieman marokkolaishenkisen aterian. Kokonaisuus oli varsin onnistunut! 

Shakshukaa on näkynyt jokaisessa itseään kunnioittavassa ruokablogissa, vaan ei täällä. Toki sitä täälläkin ollaan tehty, kuten nyt brunssilla, mutten vaan ole saanut aikaseksi kuvauttaa ruokaa ja kirjoitta reseptiikkaa auki. Noh, en tälläkään kertaa sitä tarkalleen ottaen tee, kun en enää muista mitä kaikkea tuohon ihanuuteen upotin. Sen verran voin kertoa, että ainakin siinä oli lammasmakkaraa (vai olikohan possua?), kirsikkatomaattia tölkistä (2xMutti), tomaattipyrettä, valkosipulia, sipulia isoina paloina (antamaan aromia, poimin ne pois loppuvaiheessa), mausteita (kanelia, juustokuminaa, savupaprikaa?), voita, oliiviöljyä, sherryetikkaa, suolaa, sokeria ja mustapippuria. Lopuksi sinne tietenkin sujahti kananmunia. Koko komeus sitten viimeisteltiin tuoreella tillillä, mintulla ja korianterilla. Kukin sai sitten lisätä harissaa oman maun mukaan. Taisi olla paras shakshuka tähän mennessä. 


Herkullisen shakshukan lisäksi tarjolla oli uusimmasta kirjastani olevaa porkkanasmoothieta (mihin lisäsin reippaasti tuoretta kurkumaa) cashew-seesamimaidolla (mihin lisäsin hieman kardemummaa ja hieman pakastettua banaania), tuorepuristettua veriappelsiinimehua ja skumppaa (tietenkin), avokadoa mausteseoksella ja tillillä ja jälkkäriksi mun ekasta kirjasta paahdettua oliiviöljy-rosmariinikakkua, inkivääri-hunajaliemessä marinoituja sitrushedelmiä ja jogurttia. Last but not least, vatkattua burrataa ja labneh-juustoa kaikilla herkuilla. 

Burrata on mozzarella mutta valmistukseen liittyy myös kermaa joka tekee siitä todella kermaista, valuvaa ja suussasulavaa. Labneh-juusto on esiintynyt blogissa aikaisemminkin, laitoin reseptin nyt myös tähän postaukseen. 

Tahna (?) oli todella herkkua paahdetun leivän päällä, suosittelen kokeilemaan! Herkun viimeisteli mausteseos, joka on vilahtanut blogissa vähän siellä sun täällä. Olen kutsunut sitä dukkah-mausteseokseksi, mutta tajusin ettei se nyt ihan sitä ole. Se on jotain za'atarin ja dukkahin välimaastosta, joten kutsun sitä nyt Kiran mausteseokseksi ettei tule mitään epäselvyyksiä. 

Bon up!

Ps. Kuvat ovat kännykkälaatua, pahoittelen. 

  • Vatkattua burrataa labneh-juustolla ja Kiran mausteseoksella 
  • 1 pallo burrata-juustoa
  • maun mukaan labneh-juustoa (itse sekoitin joukkoon n.3/4 dl)
  • säilöttyä sitruunaa
  • mausteseosta (resepti alla)
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • oliiviöljyä
  • paahdettua leipää
  1. Valmista maustesos (valmistus alla)
  2. Riko burrata-juustopallo kulhoon. Sekoita joukkoon maun mukaan labneh-juustoa, vatkaa ilmavaksi. 
  3. Huuhtele säilötty sitruuna vedellä, leikkaa neljään osaan ja fileoi hedelmäliha pois, hienonna sitruunankuori.
  4. Kaada juustoseos tarjoilukulhoon ja koristele mausteseoksella, säilötyllä sitruunalla, sormisuolalla ja mustapippurilla. 
  5. Viimeistele laadukkaalla oliiviöljyllä ja tarjoile paahdetun leivän kanssa. 
  • Kiran mausteseos
  • n.1 rkl korianterinsiemeniä
  • n.2 tl fenkolinsiemeniä
  • n.2 rkl seesamin siemeniä
  • n.1/2 dl kuorittuja, suolaamattomia pistaasipähkinöitä
  • n.1 rkl kuivattua timjamia
  • n.1/2 tl suolaa
  • n.1 rkl sumakkia
  1. Paahda korianterin- ja fenkolinsiemenet keskilämmöllä pannulla kunnes ne tuoksuvat aromikkaalta (n.3-4 minuuttia). Anna jäähtyä.
  2. Paahda keskilämmöllä sillä välin seesamin siemenet ja pistaasipähkinät kauniin ruskeiksi (n.2-3 minuuttia).
  3. Laita korianteri, fenkoli, timjami ja suola maustemyllyyn tai huhmareeseen. Aja hienoksi jauheeksi. Lisää sumakki, seesaminsiemenet ja pistaasit. Aja konetta pari kierrosta, kunnes pistaasit ovat menneet hieman rikki. Osa saa jäädä isoiksi paloiksi. 
  • Labneh-juusto 
  • 500 g turkkilaista luomu jogurttia (tavallinen täysrasvainen luonnonjogurtti käy myös, mutta valutusaika on pitempi)
  • 1/2 tl suolaa
  1. Sekoita suola jogurtin joukkoon
  2. Laita jogurtti siiviläkankaalla vuorattuun siivilään ja nosta se kulhon tai kattilan päälle jääkaappiin valumaan 12-24 tunniksi (aika riippuu siitä, kuinka paksua haluat juustosta tulevan). Heran voit hyödyntää veden sijaan leivonnassa tai tehdä siitä vaikka salaattikastiketta. 


    7 kommentarer :

    1. Etten sanoisi, että täydellinen brunssi!
      Ja tuo sinun mausteseos täytyy laittaa tulille h e t i.

      SvaraRadera
      Svar
      1. Täydellistä ei oo olemassakaan, mutta tosi, tosi hyvää se oli ;)....Onnea vielä kerran kirjan johdosta!! Nappaan mukaan kun seuraavan kerran olen Suomessa seikkailemassa.

        Radera
    2. Pakko kokeilla, tuosta näkee samantien, että pirun koukuttavaa on.

      SvaraRadera
      Svar
      1. Jep, suosittelen tekemään kulhollisen per naama :)

        Radera
    3. Kotibrunsseja pitäisi harrastaa paljon paljon enemmän. Niin samaa mieltä. Sun brunssille mä tulisin Kira vaikka joka päivä!

      SvaraRadera
      Svar
      1. Näin juuri! Jos tuut tänne, niin teen sulle joka aamu ruokaa.

        Radera
      2. Be careful what you "wish" for...

        Radera