javascript

2 apr. 2014


Maaliskuu pyörähti käyntiin Novelle -blogin puolella pikaruoalla, toisin sanoen paremmalla “roskaruoalla”. Idea maaliskuun teemaan tuli Liemessä-blogin kirjoittajalta Jenni Häyriseltä, jolta ilmestyi maaliskuun alussa Katukeittiö -keittokirja.

Pikaruokateema on hyvin ajankohtainen: Helsinkiin ponnahtaa pintaan koko ajan uusia katuruokakärryjä ja laadukkaita pikaruokaravintoloita – peukku sille! Jennin kirjaa en ole vielä nähnyt, mutta voin kuvitella, miten ihania kuvia ja reseptejä siitä löytyy, Jenni kun on niin älyttömän taitava (edit: olen nähnyt kirjan ja on se on upea!).

Aloitan oman pikaruokasarjani suosikillani: grillatulla (tässä tapauksessa paistetulla) juustoleivällä. Reilusti aromaattista juustoa, hapanjuurivehnäleipää…Mikään ei voita sitä ihanan syntistä makua! Tärkeää täydellisen juustoleivän teossa on hyvä leipä ja aimo annos stydiä juustoa. Leivän annetaan paistua voissa pannulla matalalla lämmöllä, kunnes se on rapeaa ja juusto valuvaa. Sormien ja suupielien tulee olla rasvasta kiiltävät syönnin jälkeen.

Tapani mukaan tuunailin perinteistä ohjetta hieman: juustotarjottimeltani löytyy melkeinpä poikkeuksetta päärynää, joka sopii kuin nenä päähän juustojen kanssa. Täällä San Franciscossa törmäsin lisäksi eräässä kahvilassa juustoleipään, johon oli ujutettu kyseistä hedelmää sekä salviaa – nerokasta ja taivaallisen makuista! Minun voileipäversiossani päärynä käytetään pannun kautta voin, hunajan ja salvian kera. Tämä yhdistelmä on paras, mihin tänä vuonna olen törmännyt. Kannattaa siis kokeilla.

Ps. Pienenä vinkkinä, mikäli tulette San Franciscoon ja hakusessa on hyvä grillattu juustoleipä: suunnatkaa Cowgirl Creameryyn, Mission Cheeseen tai Tartine Bakeryyn. Ette taatusti tule pettymään!

  • “Grilled cheese sandwich” päärynällä ja salvialla (yksi leipä)
  • Paistetut päärynät
  • 1/3 päärynää
  • 2 rkl voita
  • 1 tl hunajaa
  • 6 salvianlehteä
  1. Viipaloi päärynä ohuiksi viipaleiksi
  2. Laita voi paistinpannulle ja anna sulaa keskilämmöllä
  3. Laita päärynät pannulle ja paistele niitä hiljalleen, välillä kääntäen, kunnes ne ovat hieman pehmenneet ja ruskistuneet yhdessä voin kanssa
  4. Sekoita lopuksi joukkoon hunaja ja salvianlehdet
  5. Paistele (noin 30 sekuntia), kunnes salvianlehdet ovat käpristynyt hieman kasaan
  • Leipä
  • 2 viipaletta hapanjuurivehnäleipää
  • sipaus voita ja oliiviöljyä voiteluun
  • 60–70 g aromikasta juustoa (käytin vahvaa, 14 kk kypsynyttä cheddaria*)
  • paistettuja päärynän viipaleita ja salviaa
  • voita paistamiseen
  1. Voitele leipäviipaleet voilla ja sivele kevyesti oliiviöljyllä
  2. Leikkaa juustosta ohuita viipaleita ja aseta leivän päälle
  3. Asettele juuston päälle päärynän viipaleet ja salvianlehdet, aseta toinen leipäviipale päärynöiden päälle Ota esille puhdas pannu ja laita iso nokare voita sulamaan keskilämmölle
  4. Aseta leipä pannulle ja peitä kannella
  5. Kurkista kannen alle parin minuutin kuluttua ja käännä leipä, mikäli se näyttää kullanruskealta
  6. Paista toinenkin puoli kullanruskeaksi, laske tarvittaessa lämpöä, ettei leipä pala
  7. Leipä on valmis, kun juusto on sulanut
  8. Sivele halutessasi lopuksi leivän pintaan ruskeavoi-hunajaseosta
  9. Nauti välittömästi
*Aito cheddar ei ole sukua oranssiin muoviin pakatulle kumiläpyskälle, jota yleensä laitetaan hampparin väliin. Suosittelen menemään juustotiskille ja ostamaan jotain laadukasta, hyvin kypsynyttä aromaattista juustoa.

5 kommentarer :

  1. Hitsi vie Kira; menit sitten laittamaan 3 ihanaa reseptiä samana päivänä. Mä täällä nieleskelen kun en tiedä mitä niistä lukisin ensin. Bahn mi onkin tuttu, mutta juustoleipää päärynän ja salvian kanssa pitää kokeilla. Samoin noita koipia, näyttää aivan liian hyviltä. NÄLKÄÄÄÄ!!!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. No niin menin! Nostin kaikki Novellen puolella olevat myöskin tänne :o).

      Mullakin on nälkä!! Oon mehupaastolla ja kuolaan kaikkea ruokaa täällä.....Eli syö munkin puolesta!

      Radera
  2. Siitä blogitelepatiasta: arvaas mitä tein viime viikonloppuna rosmariini-päärynähillosta? Grilled cheeseä tietysti. Julkaisen versioni, kunhan löydän sen pirun kameran muistikortin, jonka olen taas sijoittanut johonkin väärään paikkaan :D

    SvaraRadera
  3. Oi kiitos! Eksyin Pumpkin Jamin blogin kautta tänne, bongasin tämän reseptin ja oli PAKKO tulla tänään Stockan Herkun kautta kotiin. Ja oi nam kyllä, minä ja puolisoni kiitämme. Muutenkin ihanan oloinen blogi!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ihana kuulla, että satuit eksymään tänne! Tämä leipä on kyllä syntisen hyvää, kivaa että olitte samaa mieltä :)

      Kivaa kevättä sinne!

      Radera