javascript

31 dec. 2013

Joulu - Jul


Hyvää joulun jälkeistä aikaa! Täällä päin maailmaa kaikki hyvin, vaikka ei paljon kuulumisia olekkaan ruudussa näkynyt. Pää on täynnä vaikutteita ja ideoita, mutta jotenkin on ollut hankalaa saada ajatukset ns. paperille, eli tänne blogin puolelle. Arki on kuitenkin ruvennut rullaamaan mukavasti. Olen lähinnä tutustunut lähiympäristöön-ja kuppiloihin (joista lisää myöhemmin), tehnyt hieman hommia Suomeen päin ja ihmetellyt paikallista menoa. Ja muutenkin ihmetellyt tätä elämää, lähinnä sitä miten paljon vuoden sisällä on tapahtunut.

Aloitan nyt kuitenkin joulusta joka vietettiin kotona parin ystävän kanssa. Olin valmistanut kolme ruokalajia ja vieraat toivat mukanaan juustot ja jälkiruuan, mikä sopi minulle oikein hyvin. Alunperin tarkoituksena oli tarjota perinteistä suomalaista jouluruokaa, mutta tulin toisiin ajatuksiin pari päivää ennen joulua (ja siitä sainkin sitten kuulla, vielä tänäkin päivänä). Ainoa perinteinen asia jouluna oli aamiaiseksi syöty riisipuuro, joka nautittiin omenaisen appelsiini-voi-vaahterasiirappikastikkeen kera, hieman tähän tyyliin, mutta ilman rommia (oli hieman liian aikaista aamuhömpsylle). Perinteinen glögi toimi illan alkulämmikkeenä. Sen olin valmistanut edellisenä päivänä puna- ja portviinistä ja maustanut tummalla muscovadosokerilla, tähtianiksella, kanelilla, neilikalla, appelsiininkuorella, kardemummalla, vaniljalla....Tähän saakka paras valmistamani glögi! Reseptiä pukkaa sitten ensi jouluksi, sitä odotellessa.

Vieraamme olivat kasvissyöjiä (kala ja maitotuotteet kelpasivat) joten menun suunnittelin sen perusteella. Alkuun olin valmistanut aika klassisen yhdistelmän vuohenjuustoa ja punajuuria. Vuohenjuusto oli kreemin muodossa, punajuuret paahdettuja ja marinoituja ja viimeisenä silauksena oli friteeratut fenkolirenkaat. Annos oli oikein toimiva, mutta mietin kokoajan syödessä, että jotain siitä kuitenkin puuttuu. Seuraavana päivänä jääkaappia tonkiessa, huomasin pikkelöidyt punajuuren "juuret". Ne olivatkin annoksen puuttuvat osat. No, seuraavalla kerralla sitten.

Toisena alkuruokana oli inkiväärillä ja kanelilla maustettua kuohkeaa lanttukeittoa. Lantut paahdoin uunissa mausteiden ja vaahterasiirapin kera jonka jälkeen keittelin ne kypsiksi sipulin, kerman ja maidon kanssa. Loppusilauksena toimi voinokare, sitruunamehu ja pyöräytys Vitamixissa. Ai että oli kuohkeaa ja maukasta. Inspiraation lähteenä toimi Chef Santerin lanttukeitto, johon olen pariin otteeseen internetissä törmännyt.

Pääruuaksi tein Pipsan kardemummalohta. Valmistin sen kuitenkin hieman toisella tavalla. Leikkasin lohen pötköiksi, käytin ne 10 % suolaliemessä 15 minuutin verran, paistoin pinnat ja käärin ne kelmuun sylinterinmuotoisiksi. Loppukypsennys tapahtui uunissa, ilman kelmua kastikkeen kera. Sen lisäksi oli uusimmasta Gloria Ruoka & Viini lehdestä bongattu cashewn ja kukkakaalin yhdistelmä (olisikohan ollut tahna?). Liotin ja paahdoin cashewt, jonka jälkeen keitin ne kukkakaalin kera maidossa ja kermassa. Sitten pyöräytin ainekset silkkiseski pyreeksi. Olin myös kuivannut miniluumutomaatteja uunissa, jotka toivat toivottua hapokkuutta annokseen (näytin myös annokselle sitruunaa aikalailla, lohen kastikkeen ollessa niin hirmu makea). Rapeutta toi paahdettu kvinoa. Väliruuaksi vedettiin ihania juustoja ja jälkkäriksi täyteläistä, ystävättären tekemää suklaista jouluhalkoa. Oikein onnistunut ja tunnelmallinen ilta kaikin puolin!

Joulupäivänä mentiin pyjamissa miehen kollegan luokse syömään ämerikkäläis henkistä kinkkua, juomaan viiniä ja seurustelemaan. Vein mukanani pavlovan jonka kaverina oli jouluisissa mausteissa ja portviinissä keitetyt kirsikat sekä ranskankerma-kermavaahtoa. Aika jees! Löntysteltiin sitten kotiin puolenyön maissa ja painuttiin suoraan pehkuihin. Kätevää tuo vieraiden luokse meneminen pyjamissa.

Eli sellainen joulu tällä kertaa. Ja vielä lopuksi pahoittelut siitä, että kirjoittaminen tökki tällä kertaa pahasti. Olen flunssan kourissa ja tuntuu siltä, että pää ja ajatuksen ovat räästä tahmeat.

Ja hei, ihanaa uutta vuotta 2014. Täällä uusi vuosi vietetään kotona nenäsumutteen ja viltin kera. Mutta tee vaihtuu kyllä shamppanjaan. Skål på den saken!

Julen firades med goda vänner, god mat och gott vin. Jag beslöt några dagar innan jul, att de traditionella maträtterna slopas och i stället bjuds det på nåt icke traditionsenligt. Vackert så. 

Morgonen drog igång med risgrynsgröt. På kvällen började vi med att släcka törsten med hemlagad glögg, vilken var den bästa jag lagat hittills (portvin, rödvin, stjärnanis, vanilj, nejlika.....). Som första förrätt serverades en klassiker med getost och rödbetor. Getosten var i form av en kräm, rödbetorna rostade och marinerade. Rätten toppades med friterade fänkåls ringar och så gick jag och glömma den fjärde komponenten i kylskåpet, som skulle ha lagt pricken på i:et. Som mellanrätt hade jag lagat en silkeslen och fyllig kålrotssoppa smaksatt med ingefära och kanel. Som huvudrätt serverades kardemumma lax, cashew-blomkålspuree med rostad quinoa. Gästerna kom med härliga ostar och en julig chokladkaka aka "yule log". 

För övrigt har vardagen börjat rulla på. Huvudet är proppat med nya idéer, skall försöka få dem svart på vit någon vacker dag. 

Nu vill jag önska er ett Gott Nytt År! Må 2014 bli det bästa året någonsin. 


Ensimmäinen alkuruoka - Första förräten

Lanttukeitto - Kålrotssoppa
Pääruoka - Huvudrätt

Tärähtänyt jouluhalko

6 kommentarer :

  1. Skål alkavalle vuodelle!
    Jouluruoka näyttää tyrmäävän hyvältä. Tuttuja joulun makuja uudessa muodossa - mii laik!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nå skål Hannele! Kiitos, oli kyllä hyvää, mutta jäin kaipaamaan kaikkia ihania kaloja ja mätiä! Ensi vuonna sitten. Toivottavasti teillä oli hyvä reissu.

      Radera
  2. Kiva kattaustyyli. Tykkään tuollaisesta skandimeiningistä. Sopivan juhlavaa mutta ei yliampuvaa. Nyt olen ihastunut mm. pellavaan. Fidasta löysin jouluun edullisesti jonkun mummon vanhan pitkän pellavakaitaliinan. Alle laitoin ihan valkoisen ison pöytäliinan ja pöydälle koristukseksi pieni huonekuusi.

    Hyvää uutta vuotta teille!

    Jenni

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kiitti Jenni! Joo pidän itsekkin sellaisesta "less is more"-tyylistä. Minullakin on pellava villitys meneillään. Ostin itseasiassa juuri pellava lakanatkin, joita voin lämpimästi suositella!

      Sun kattaus kuulostaa ihan mahtavalta. Fida ja kaikki muut kirppispaikat on ihan parhaita paikkoja tehdä löytöjä.

      Ihanaa uutta vuotta myös sinne! Ja tsemppiä kirjan tekoon ;)

      Kira

      Radera