javascript

4 juni 2012

Pavlova


Pavlova är en söt och delikat marängbakelse som sägs ha uppfunnits till prima ballerina Anna Pavlovas ära i Australien då hon var där på turné.
Man kan servera en pavlova med nästan vad som helst men det bästa är nog tillsammans med lättvispad grädde och färska bär! Prova även med någon god curd (citron, mango, passionsfrukt....).

Då du bakar en pavlova skall du komma ihåg att använda så färska ägg som möjligt, vispa ner (finkorniga) strösockret långsamt i flera omgångar och komma ihåg att inte vispa marängen alltför länge så konsistensen inte lider. Den första pavlovan jag lagade tillsatte jag sockret för fort, sockret smalt inte ordentligt, det ledde till att det bildades små sockerpölar i den färdiga pavlovan.  Pavlovan skall alltså vara krispig på ytan och seg inuti.
Du kan förbereda pavlovan några dagar i förväg, men fyll den just innan servering, annars tappar den sin krispighet. Du kan laga en stor pavlova eller flere mindre "portionsskålar" (som nedan). Själva pavlova smeten går också att smaksätta. Till jul lagade jag en som jag smaksatte med kanel och nejlika. Du kan prova med kakao, någon god likör, mandelflarn, rosvatten, citrusskal etc.

Denna gång serverade jag min pavlova med rabarberglass, vispgrädde och färska jordgubbar, gudars så gott! En perfekt efterrätt till sommaren.

Har ni några bra tips på hur man kunde fylla en pavlova?

This light, sweet and crisp pavlova is just so yummy! A perfect dessert for a hot summer day. You can fill it with almost anything; whipped cream, ice cream, fresh berries, curd, chocolate...You name it! Make one large or tiny cute ones. It tastes good either way. 


 • Pavlova (ca 6 port.) 
 • 4 ekologiska äggvitor 
 • 220 g finkornigt strösocker 
 • 2 tsk majsstärkelse 
 • 1 tsk vitvinsvinäger 
 • (valfri smaksättning) 
 1. Värm ugnen till 175 grader, ta fram en plåt och bakplåtspapper och rita en eller flera runda cirklar på pappret, detta hjälper dig att forma en fin rund pavlova 
 2. Vispa äggvitorna i en mixer så de formar mjuka toppar, börja tillsätta sockret lite åt gången 
 3. Efter du tillsatt allt socker, ta lite maräng mellan fingrarna och känn efter om sockret har smultit bland äggvitorna, om inte så fortsätt vispa tills det har smultit och marängen formar styva, vita, glänsiga toppar 
 4. Tillsätt till sist majsstärkelse och vinäger, blanda om försiktigt för hand 
 5. Sänk värmen på ugnen till 100 grader 
 6. Häll ut marängsmeten inom cirkeln du ritat på bakplåtspappret (eller flere cirklar) 
 7. Forma pavlovan så att det blir en lite fördjupning i mitten vart du sedan kan lägga fyllningen, se till att sidorna/bottnet på pavlovan är lika tjocka så den gräddas jämt 
 8. Lägg i ugnen för ca 1,5 h (om en stor) eller till ca 1 h (om du lagat flere små) 
 9. Stäng av ugnen och lämna ugnsdörren på glänt efter att pavlovan blivit krispig på ytan (den skall inte få färg i ugnen!) 
 10. Ju längre du lämnar pavlovan i ugnen, desto krispigare blir den. Jag tycker om när mitten är seg och mjuk, så jag brukar ha min i ugnen och svalna i ca 1,5-2 h 
 11. Fyll pavlovan med valfri fyllning (grädde, kvarg, choklad, citroncurd, glass, bär, frukt etc)

2 kommentarer :

 1. mums.... ihanan näköistä!! Pavlovaa tännekin heti;)))

  <h mamamm

  SvaraRadera