javascript

18 apr. 2012

Om drömmar och dressing


Jag blir så glad av en god sallad, men tyvärr är det så att man sällan får det, speciellt här i Helsingfors. Samma salladsbas används överallt; isbergssallad, gurka, några kalla och råa tomatbitar varefter man får välja bland de urtråkiga fyllningarna; små mozzarella bollar, fetaost, brasiliansk broiler, soltorkad tomat, inlagd kronärtskocka....Inte för att det skulle vara nåt fel med dessa ingredienser i sig, men tyvärr är de inte så näringsrika och de finns i varje café och restaurang. Kan inte restaurangerna bli lite mer innovativa gällande råvarorna? 
Min sallad skall innehålla mycket färska grönsaker och proteiner, gärna för ett vettigt pris. Bästa salladsbaren hittar man på Stockmanns åttonde våning, La Torre och Fratello har också goda och fantasifulla sallader, men tyvärr brukar de vara så små att man inte blir mätt på dem. Vilket dilemma alltså. Tips på bra sallader i Helsingfors tas emot!
Vissa dagar drömmer jag om att grunda en egen salladsbar, men detta inlägg handlar varken om drömmar eller sallad, utan salladsdressing. 

Jag ÄLSKAR salladsdressing. Den absolut bästa dressingen är mammas, som hon lagat så länge jag kan minnas. Men tänker inte avslöja (eller har jag redan gjort det?) receptet, för det är en familjehemlighet.
En ny favorit är miso dressing. Miso har en härlig sälta och syrlighet som passar perfekt i en sallad. Tacka får man denna blogg för ett underbart recept! Dressingen passar perfekt med en lätt grönsallad, eller varför inte en lite matigare sallad med quinoa, linser och annat gott.
Denna gång lagade jag en lätt (man kan visst kalla det för en förrättssallad) med issallad, spenat, ärtskott, broccoli, avocado, paprika och blodgrapefrukt! Fräscht och gott. 

Miso är riktigt nyttigt för det framställs genom fermentering av antingen ris, korn eller sojabönor (andra spannmål förekommer också, blandningar också väldigt vanliga) vilket betyder att miso är rik på mjölksyrabakterier, vilket i sig är bra för magen. 
Det finns olika sorters miso. De vanligaste är vit (shiromiso) röd (akamiso) och svart miso (kuromiso). Sedan finns de gul miso, ljusgul...Men i regel är det att desto ljusare miso, desto svagare och sötare är den i smak. Du kan läsa mer här.

Jag har den fördelen att mamma reser mycket till Japan och brukar hämta miso till mig, men om du inte är påväg till Japan i en nära framtid, så får du tag på misopaste i Tokyokan och Ruohonjuuri (Helsingfors). 
Jag använder miso i salladsdressingar, soppor och grytor. Det fungerar lite som buljong och smakförstärkare.

This lovely blogger introduced me to the fact that miso works well, not only in soups or stews, but also  in dressings! This miso dressing is one of my favorite ways to dress my sallad. It has a lovely tangy and salty taste to it, packed with lovely asian flavors. Lacking a few ingredients, I modified the recipe a bit. Try something different, try miso ;)


Här hittar du alltså original receptet, vilken är suverän i sig, men denna gång hade jag varken lök eller apelsin så fick modifiera receptet lite grann, riktigt bra blev det. Jag tror att mamma hämtade ett paket med ljusgul miso (eller så är den vit) allting på paketet står på japanska så vet inte riktigt vad det är för sort. Men vit, gul, ljusgul och röd borde fungera bra i denna dressing!

  • Misodressing
  • 2 msk vit miso (eller gul/röd)
  • 0,5 msk rostad sesamolja
  • 0,5 msk olivolja
  • 2 msk agave sirap (alternativt honung)
  • 2,5 msk risvinsvinäger
  • 1 msk limesaft
  • 1 msk vatten
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 tsk hackad vitlök
  1. Blanda alla ingredienser, smaka av om det behövs tilläggas nåt
  2. Njut med en fräsch sallad

3 kommentarer :

  1. Ihanan raikkaan näköisiä!! Unelmista kannattaa pitää kiinni - eihän sitä koskaan tiedä ;)

    Tuo viimeinen kuva on mahtavan hyvä - värit ja asettelu!!! Sopisi somistukseksi sinne unelmien salaattibaariin ;)

    Hangon m

    SvaraRadera