javascript

4 nov. 2010

En annorlunda morotssoppa

Jag älskar, ÄLSKAR soppor. De är goda, mättande och billiga, jag har visst nämnt detta ett par gånger förut? Denhär soppan har en väldigt fin smak. Vitvinet och fänkålen gör att soppan har en fin efter smak och den vispade creme fraichen gör den väldigt mjuk i smak, morotschipsen ger lite tugg motstånd. Perfekt!

Personligen tyckte jag att soppan smakade bäst när den serverades direkt.

Ps Ni får ha lite tålamod, jag skall lägga upp de sista bilderna + recepten tagna med den gamla kameran.



Rostad morots-fänkål soppa (förrätt för 5-6) 

500 g morötter, skalade och skurna i 4 delar
400 g fänkol, yttre skalen bort, skuren
2 st shalotten lökar
3 msk olivolja
2 tsk salt
2 tsk socker
ca 1 liter hönsbuljong av BRA kvalitet (t.ex. Puljonki)
1 dl vitvin
20 g smör
Vispad creme fraiche smaksatt med dragon
150 g creme fraiche (eller mascarpone ost, har testat båda, tyckte creme fraich passade bättre)
skalet av en halv citron, saft enligt smak
en halv kruka dragon, eller torkad dragon
salt

Blanda morot, fänkol, lök, olivolja, salt och socker tillsammans. Lägg på en ugnsplåt med plåtpapper på. Rosta grönsakerna i 225 grader tills de är mjuka och fått färg. Rör om med jämna mellanrum

Lägg hälften av de mjuka grönsakerna i en blender, med ca 1 dl av buljongen. Mixa tills du får en slät pyree. Häll i en kastrull. Gör samma med den kvarblivna hälften. Låt sjuda i 5 min. Lägg i vitvinet och så mycket buljong tills du fått en önskad konsistens. Låt småkoka i ca 15 min. Smaka av med salt och peppar, blanda i smöret.
Vispa creme fraiche med en elvisp tills den ökat i volym och blivit fluffig, tillsätt citron skal, hackad dragon, citronsaft enligt smak och salt. Häll soppan på tallrikar, lägg i några matskedar av creme fraiche.

Morots chips
1-2 morötter
olja
salt

Skala morötter. Skär i väldigt tunna skivor med t.ex. en mandolin. Häll olja i en liten stekpanna/kastrull med tjockt botten tills oljan värmts upp till ca 170 grader. Fritera chipsen tills de fått en gyllene färg, lägg på ett hushålls papper så att all överlopps olja sugs upp. Salta med måtta.

2 kommentarer :

  1. Hyvä Kira! Ihanaa kun kirjoitat taas:) Kuvia odotellessa..

    Ansku

    SvaraRadera