javascript

31 dec. 2013

Joulu - Jul


Hyvää joulun jälkeistä aikaa! Täällä päin maailmaa kaikki hyvin, vaikka ei paljon kuulumisia olekkaan ruudussa näkynyt. Pää on täynnä vaikutteita ja ideoita, mutta jotenkin on ollut hankalaa saada ajatukset ns. paperille, eli tänne blogin puolelle. Arki on kuitenkin ruvennut rullaamaan mukavasti. Olen lähinnä tutustunut lähiympäristöön-ja kuppiloihin (joista lisää myöhemmin), tehnyt hieman hommia Suomeen päin ja ihmetellyt paikallista menoa. Ja muutenkin ihmetellyt tätä elämää, lähinnä sitä miten paljon vuoden sisällä on tapahtunut.

Aloitan nyt kuitenkin joulusta joka vietettiin kotona parin ystävän kanssa. Olin valmistanut kolme ruokalajia ja vieraat toivat mukanaan juustot ja jälkiruuan, mikä sopi minulle oikein hyvin. Alunperin tarkoituksena oli tarjota perinteistä suomalaista jouluruokaa, mutta tulin toisiin ajatuksiin pari päivää ennen joulua (ja siitä sainkin sitten kuulla, vielä tänäkin päivänä). Ainoa perinteinen asia jouluna oli aamiaiseksi syöty riisipuuro, joka nautittiin omenaisen appelsiini-voi-vaahterasiirappikastikkeen kera, hieman tähän tyyliin, mutta ilman rommia (oli hieman liian aikaista aamuhömpsylle). Perinteinen glögi toimi illan alkulämmikkeenä. Sen olin valmistanut edellisenä päivänä puna- ja portviinistä ja maustanut tummalla muscovadosokerilla, tähtianiksella, kanelilla, neilikalla, appelsiininkuorella, kardemummalla, vaniljalla....Tähän saakka paras valmistamani glögi! Reseptiä pukkaa sitten ensi jouluksi, sitä odotellessa.

Vieraamme olivat kasvissyöjiä (kala ja maitotuotteet kelpasivat) joten menun suunnittelin sen perusteella. Alkuun olin valmistanut aika klassisen yhdistelmän vuohenjuustoa ja punajuuria. Vuohenjuusto oli kreemin muodossa, punajuuret paahdettuja ja marinoituja ja viimeisenä silauksena oli friteeratut fenkolirenkaat. Annos oli oikein toimiva, mutta mietin kokoajan syödessä, että jotain siitä kuitenkin puuttuu. Seuraavana päivänä jääkaappia tonkiessa, huomasin pikkelöidyt punajuuren "juuret". Ne olivatkin annoksen puuttuvat osat. No, seuraavalla kerralla sitten.

Toisena alkuruokana oli inkiväärillä ja kanelilla maustettua kuohkeaa lanttukeittoa. Lantut paahdoin uunissa mausteiden ja vaahterasiirapin kera jonka jälkeen keittelin ne kypsiksi sipulin, kerman ja maidon kanssa. Loppusilauksena toimi voinokare, sitruunamehu ja pyöräytys Vitamixissa. Ai että oli kuohkeaa ja maukasta. Inspiraation lähteenä toimi Chef Santerin lanttukeitto, johon olen pariin otteeseen internetissä törmännyt.

Pääruuaksi tein Pipsan kardemummalohta. Valmistin sen kuitenkin hieman toisella tavalla. Leikkasin lohen pötköiksi, käytin ne 10 % suolaliemessä 15 minuutin verran, paistoin pinnat ja käärin ne kelmuun sylinterinmuotoisiksi. Loppukypsennys tapahtui uunissa, ilman kelmua kastikkeen kera. Sen lisäksi oli uusimmasta Gloria Ruoka & Viini lehdestä bongattu cashewn ja kukkakaalin yhdistelmä (olisikohan ollut tahna?). Liotin ja paahdoin cashewt, jonka jälkeen keitin ne kukkakaalin kera maidossa ja kermassa. Sitten pyöräytin ainekset silkkiseski pyreeksi. Olin myös kuivannut miniluumutomaatteja uunissa, jotka toivat toivottua hapokkuutta annokseen (näytin myös annokselle sitruunaa aikalailla, lohen kastikkeen ollessa niin hirmu makea). Rapeutta toi paahdettu kvinoa. Väliruuaksi vedettiin ihania juustoja ja jälkkäriksi täyteläistä, ystävättären tekemää suklaista jouluhalkoa. Oikein onnistunut ja tunnelmallinen ilta kaikin puolin!

Joulupäivänä mentiin pyjamissa miehen kollegan luokse syömään ämerikkäläis henkistä kinkkua, juomaan viiniä ja seurustelemaan. Vein mukanani pavlovan jonka kaverina oli jouluisissa mausteissa ja portviinissä keitetyt kirsikat sekä ranskankerma-kermavaahtoa. Aika jees! Löntysteltiin sitten kotiin puolenyön maissa ja painuttiin suoraan pehkuihin. Kätevää tuo vieraiden luokse meneminen pyjamissa.

Eli sellainen joulu tällä kertaa. Ja vielä lopuksi pahoittelut siitä, että kirjoittaminen tökki tällä kertaa pahasti. Olen flunssan kourissa ja tuntuu siltä, että pää ja ajatuksen ovat räästä tahmeat.

Ja hei, ihanaa uutta vuotta 2014. Täällä uusi vuosi vietetään kotona nenäsumutteen ja viltin kera. Mutta tee vaihtuu kyllä shamppanjaan. Skål på den saken!

Julen firades med goda vänner, god mat och gott vin. Jag beslöt några dagar innan jul, att de traditionella maträtterna slopas och i stället bjuds det på nåt icke traditionsenligt. Vackert så. 

Morgonen drog igång med risgrynsgröt. På kvällen började vi med att släcka törsten med hemlagad glögg, vilken var den bästa jag lagat hittills (portvin, rödvin, stjärnanis, vanilj, nejlika.....). Som första förrätt serverades en klassiker med getost och rödbetor. Getosten var i form av en kräm, rödbetorna rostade och marinerade. Rätten toppades med friterade fänkåls ringar och så gick jag och glömma den fjärde komponenten i kylskåpet, som skulle ha lagt pricken på i:et. Som mellanrätt hade jag lagat en silkeslen och fyllig kålrotssoppa smaksatt med ingefära och kanel. Som huvudrätt serverades kardemumma lax, cashew-blomkålspuree med rostad quinoa. Gästerna kom med härliga ostar och en julig chokladkaka aka "yule log". 

För övrigt har vardagen börjat rulla på. Huvudet är proppat med nya idéer, skall försöka få dem svart på vit någon vacker dag. 

Nu vill jag önska er ett Gott Nytt År! Må 2014 bli det bästa året någonsin. 


Ensimmäinen alkuruoka - Första förräten

Lanttukeitto - Kålrotssoppa
Pääruoka - Huvudrätt

Tärähtänyt jouluhalko

10 dec. 2013

Jouluinen, lämmin hedelmäsalaatti - Julig, varm fruktsallad



Sama juttu joka vuosi. Joulu pääsee aina yllättämään! Joulu on varsinkin tänä vuonna tuntunut absurdilta ajatukselta. Ihan sen takia, kun on erossa lähimmäisistään ja asuu asunnossa missä ei ole muuta kuin ilmapatja ja telkkari. Ei ole oikein tehnyt mieli koristella tyhjää tilaa. Lämmintä ilmaa on myös piisannut, paitsi viime päivinä, kun talvi yllätti San Franciscon. Päivisin lämpötila pysyttelee 10 asteen hujakoilla, ja yöllä elohopea tippuu nollan alapuolelle. Paikalliset vetävät shortseissa kera pipon ja kaulaliinan.  Kuulemma täällä ei ole vuosikymmeniin ollut näin kylmä. Minua "kylmyys" ei haittaa, koska kirpeä, raikas ilma tuo mukanaan pienen, pienen joulufiiliksen. Vielä jos lunta tulisi niin tämä pohjoismaalainen olisi täysin haltioissaan.

Jotenkin oli kuitenkin saatava joulufiilis tähän huusholliin. Kävin ostamassa mausteita, hedelmiä ja pullon rommia ilman sen suurempia suunnitelmia. Väänsin joulumusiikin täysille ja heitin kaikki ainekset pannulle voin, sokerin ja rommin kanssa (hieman lämmikettä taisi myös eksyä kurkusta alas, ihan vahingossa).

Se ihana tuoksu, mikä pannusta tuli, oli huumaava! Hetken jo kuvittelin maan ulkona olevan valkea, ja olohuoneessa odottaisi kynttilämeri joulukuusineen. Ei se ihan niin mennyt mutta joulun makuun pääsin kuitenkin. En yleensä tykkää syödä hedelmiä jälkiruuaksi, mutta tämä herkku yllätti positiivisesti. Kylkeen vaan vatkattua ranskankermaa tai kermavaahtoa niin nautinto on taattu! Oikein oiva jälkkäri joulupöytään. Hedelmiä voi myös tarjoilla riisipuuron kanssa, tee tällöin hieman runsaammin lientä. Ja älä missään nimessä jätä rommia pois. Se nimittäin nostaa liemen ihan toiselle levelille. Jos saisin valita, niin jättäisin hedelmät sivuun ja ryystäisin voi-rommi-sokeriliemen nassuun sellaisenaan, se oli nimittäin taivaallisen makuista!  Ja käytä tässä tapauksessa mausteista, hedelmäistä ja hieman makeaa karibialaista rommia.

Täytyy vielä tähän väliin sanoa, että mausteet täällä päin maailmaa ovat eri luokkaa kuin Suomessa. Ensinnäkin hinta. Maustepurkista pitää useimmissa kaupoissa pullittaa kaksin-tai jopa kolminkertainen summa kotimaahan verrattuna, mutta vastineeksi saa kaksi-tai kolminkertaisen aromipläjäyksen. Mausteet nimittäin tuoksuvat ja maistuvat tuoreimmilta kuin mihin olen tottunut. Tämän olen huomannut siitä, että kotona Suomessa laitoin yleensä mausteita aika reilulla kädellä ruokiin, täällä riittää pieni määrä tuomaan hurmaavan maun. En siis valita.

Dessa härliga varma frukter som simmar i ett bad med smör, socker och rom, passar utmärkt som dessert till jul! Ur enkelt och snabbt att tillreda. Det bästa med efterrätten är själva spaden. Uteslut absolut inte rommen, annars förblir spaden endimensionell. Om jag fick välja, skulle jag istället slopa frukten och dricka spaden direkt ur pannan. Men det skulle ju vara lite tokigt, eller hur?


4 dec. 2013

Karpalo-rosmariini GT - GT på tranbär och rosmarin


Satuin näkemään kaupassa Hendrick’s giniä, lemppariani. Ja mikä parasta, pullo maksoi puolet siitä, mitä se Suomessa maksaa. Olen nimittäin vastikään päässyt taas ginin makuun, kun yksi tietty perheenjäsen tykkää sekoitella GT:tä aina kesäisin, kun ollaan heidän kesähuvilallaan vierailemassa.

Tarkoituksena oli testata reseptiä Thanksgivingiä varten, jota vietettiin täällä viime torstaina. Meidät oltiin kutsuttu perinteiselle Thanksgiving aterialle mieheni kollegan luokse. Viini virtasi ja ruokaa riitti, mutta kyseinen drinkki jäi väliin. Mutta jouluna aion ehdottomasti sekoitella karpalo GT:n jos toisenkin.

Drinkin perustana on karpalo-rosmariinisiirappi, joka keitetään karpaloista (jotka eivät ole yhtä happamia täällä, kuin mitä ne ovat suomessa) rosmariinista, sokerista ja vedestä. Sen jälkeen tehdään perus gin & tonic, johon sekoitetaan makusiirappia joukkoon. Vitsit, että tuli freessi drinksu! Drinkki toimii loistavasti myös esimerkiksi pikkujouluilla glögin sijaan.

Voit myös tehdä kauniita koristejäitä pakastamalla jääpaloja karpaloiden ja tuoreen rosmariinin kera. Rosmariinin oksiin saa kauniin “huurteisen” pinnan kostuttamalla ne vedellä ja pyörittämällä sokerissa. Sopii myös joulupöydän koristeluun!

Alkoholittoman version saa, kun jättää ginin pois ja lisää hieman siirappia.

Råkade snubbla över min favorit, Hendrick's gin härom dagen. Det bästa med detta var, att flaskan kostade ca hälften än vad den kostar i Finland. Jag har faktiskt inte förr varit någon vän av gin, men en familjemedlem tycker om att blanda en GT eller två under somrarna, då vi är där på besök. Så den jäveln har fått mig att gilla gin!

Drinken passar perfekt till lillajul istället för glögg, eller varför inte till julafton som en fördrink? Blandningen av tranbär och rosmarin är suverän, riktigt fräsch! 

Du kan laga fina dekorationsisbitar genom att frysa ner isbitarna med tranbär och rosmarin. Den "frusna" rosmarinkvisten får du genom att väta ner kvisten och därefter rulla den i socker. 

Lämna bort ginen och tillsätt lite mer smaksirap, ifall du vill ha en alkoholfri drink.